justin smollett

Igralec najel dva silaka in jima plačal, da bi se zasmilil javnosti in postal bolj znan

J.P./STA
9. 3. 2019, 09.50
Posodobljeno: 9. 3. 2019, 09.53
Deli članek:

Velika porota v Chicagu je v petek tožilstvu potrdila kar 16 točk obtožnice kaznivega dejanja neprimernega vedenja proti igralcu Justinu "Jussieju" Smollettu, ki je konec januarja policiji lažno prijavil napad s strani podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa. Za vsako točko mu grozi od pogojne kazni do tri leta zapora.

Wikipedia
Justin Smollett

Ameriški pravni sistem ima kaznivo dejanje neprimernega vedenja, ki ga tožilci prilepijo obtožencem, če nimajo kaj bolj konkretnega. V to lahko sodi lažna prijava policiji kot tudi uriniranje po cesti ali zmerjanje policista.

Neprimerno vedenje je lahko opredeljeno kot prekršek ali kaznivo dejanje in pri Smollettu tožilci niso varčevali s strelivom, kar je izključno posledica odmevnosti primera.

Smollett je 29. januarja v Chicagu prijavil napad s strani dveh možakarjev, ki sta nosila pokrivala s trumpovskimi gesli in ga zmerjala zaradi homoseksualnosti, temnopolte rase in še česa. Malce naj bi ga prebutala in mu okrog vratu obesila zanko za obešanje na vislice.

Policijska preiskava je hitro ugotovila, da z zgodbo nekaj ni v redu in na koncu ugotovila, da je Smollett najel dva silaka in jima plačal, da se zasmili javnosti, postane bolj znan in lahko zahteva višjo plačo za nastopanje v seriji Empire.

Ameriški komiki so imeli veliko opravka s tem, da je Smollett za rasistični napad najel dva Nigerijca, in dejstvom, da jima je plačal s čekom. Smolletta so februarja aretirali in izpustili po plačilu 100.000 dolarjev varščine.

36-letni Smollett torej ni kriminalni genij, zaradi česar se zdi naval tožilstva morda malce pretiran. "Pretirana in maščevalna obtožnica ni nič drugega kot poskus priti na naslovnice medijev," je bil ogorčen Smollettov odvetnik Mark Geragos.

Naslovnic se ne brani niti Geragos, ki je doslej med drugim branil Michaela Jacksona, Rogerja Clintona, Susan McDougall, Scotta Petersona, Wynono Ryder, Chrisa Browna in druge slavne.