Črni scenarij

Smrt brezdomca priznava, ni pa mu všeč višina kazni

S.S.
8. 3. 2019, 20.45
Deli članek:

Na višjem sodišču je bila včeraj predvidena pritožbena seja za Alena Lovića, ki je sodeloval v pretepu, usodnem za jeseniškega brezdomca. A se je zapletlo.

STA
Privedba Alena Lovića (v ozadju) in Franca Kleindiensta na kranjsko okrožno sodišče

Lović je bil januarja na kranjskem okrožnem sodišču obsojen na sedem let zapora zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe, ki je septembra lani vodila v smrt 36-letnega Matevža Muzgo Potočnika.

Krivdo je Lović priznal že na predobravnavnem naroku, vendar se je potem pritožil nad višino izrečene kazni. Za včeraj je bila na ljubljanskem višjem sodišču predvidena pritožbena seja, vendar Lovića pravosodni policisti zaradi kadrovske podhranjenosti niso prepeljali na Tavčarjevo, tako da bo vnovič vabljen prihodnji teden. Zadevo je namreč treba čim prej pravnomočno zapečatiti, saj je Lović predviden za pričo v kazenskem postopku zoper Glorijo in Franca Kleindiensta, ki krivde za smrt jeseniškega brezdomca nista priznala. Sojenje zakoncema Kleindienst se bo sicer na kranjskem okrožnem sodišču nadaljevalo danes.

Trezen česa takega ne bi storil …

Incident se je pripetil osmega septembra lani v jeseniškem predelu, imenovanem Baza, kjer je oškodovanec živel v enem od treh zabojnikov, ki jih je občina postavila za ljudi z družbenega roba. Tisto sončno soboto so se pri njem oglasili zakonca Kleindienst in njun kolega Lović. Med popivanjem so se sprli, domnevno zato, ker Potočnik ni hotel takoj postreči štrukljev, ki jih je kuhal; trojica je 36-letnika surovo pretepla in ga pustila nemočnega ležati v zabojniku. Naslednji dan so ga našli mrtvega. »Rad bi se opravičil svojcem oškodovanca. Dejanje močno obžalujem in ga bom do konca življenja. Trezen česa takega ne bi storil, zelo mi je težko. Obljubim, da se bom spremenil in postal boljši človek,« je poudaril Lović januarja na naroku za izrek kazenske sankcije, njegova obramba pa je izpostavila, da je pri odmeri kazni treba upoštevati, da je dejanje storil pod vplivom besed in ravnanj zakoncev Kleindienst.

STA
Brutalnega pretepa je obtožena tudi Gloria Kleindienst.