Sporazum z Levico

Kamen spotike so pomanjkanje informacij in dialoga ter finančni učinki

S.R./STA
5. 3. 2019, 16.16
Posodobljeno: 5. 3. 2019, 16.18
Deli članek:

Med nekaterimi koalicijskimi partnerji je pred podpisom sporazuma o sodelovanju z Levico slišati nekatere pomisleke. Med drugim so kritični do pomanjkanja informacij o finančnih učinkih dokumenta in premajhni vključenosti pri njegovi pripravi.

STA
Predvsem v SD pa opozarjajo, da je treba prevzeti odgovornost in ne samo zaslug za uspešne projekte.

Sporazum o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca za letos vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, predvsem o odpravljanju prekarnega dela ter stanovanjski politiki. Kot je ob robu seje DZ, na kateri poslanci danes razpravljajo o rebalansu proračuna, pojasnil koordinator Levice Luka Mesec, so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z vsemi resornimi ministri, ki jih sporazum zadeva. 

Mesec je ob tem spomnil, da so v četrtek vsi predsedniki koalicijskih strank dali zagotovila, da bo sporazum podpisan še pred glasovanjem DZ o rebalansu proračuna. V Levici verjamejo, da se bodo vsi dogovora držali in bo sporazum podpisan v sredo.
Vendar se med koalicijskimi partnerji, predvsem v SD in SMC, glede podpisa sporazuma pojavljajo nekateri pomisleki, ki jih je dodatno razvnel zapis poslanca Levice Mihe Kordiša na njegovem Facebook profilu. Med drugim je namreč zapisal, da so "izstavili zabeljen račun za podporo proračunu 2019". 

Finančni učinki?

Tako poslanec SMC Gregor Perič in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han si zato želita več informacij o finančnih učinkih sporazuma. Kot je dejal Perič, je Kordišev zapis "zagotovo neko opozorilo, ki ga gre jemati resno". "Tako pomemben dokument, kot je ta partnerski protokol, moramo kot resna stranka sprejeti še na naših organih," pa je napovedal Han. 

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa odgovarja, da je protokol težko finančno ovrednotiti. Po njegovi oceni je predvsem pomembno, da se bodo o projektih pogovarjali in skupaj odločali. "Imamo spoštljiv odnos z vsako od koalicijskih strank, vključno z Levico. Z vsako vzpostavljamo dialog, se pogovarjamo, poskušamo zaupati," je poslanec opisal odnose med strankami. 

Pomanjkanje dialoga

A ravno pomanjkanje dialoga in sodelovanja pri oblikovanju sporazuma je eden od očitkov, ki jih imajo v nekaterih koalicijskih strankah. Pogovori o sporazumu so po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper večinoma potekali med LMŠ in Levico. Kociprovo sicer motijo predvsem vedno nova pogojevanja Levice. Kot je dejala, da so v Levici prejšnji teden sklenili, da bodo rebalans proračuna podprli, zdaj bi pa želeli, da se še pred tem podpiše sporazum o sodelovanju. 

"Za SAB načelni dogovor sicer ni problem, bi pa želeli, da se najprej izpolnijo dogovorjene zaveze iz koalicijske pogodbe," je še dejala Kociprova. O sporazumu z Levico bo danes sicer razpravljal tudi svet SAB. 

Prevzemanje odgovornosti

Han je še poudaril, da je treba v partnerstvu prevzeti tudi odgovornost. "Težko kupim, da stranka prevzame resor, pripravi vso zgodbo, da se bo zadeva rešila, potem pa se pod to podpiše katerakoli druga stranka. Tako ne gre," je bil še kritičen.

Na očitke, da v Levici ne želijo prevzemati odgovornosti, Mesec odgovarja, da imajo zelo omejena sredstva za pripravo zakonskih rešitev, a so si s sporazumom kljub temu naložili ogromno odgovornost. "Rešujemo stvari, ki jih prejšnje vlade več mandatov niso uspele narediti," je dejal. Težko tudi razume, zakaj ima s tem največji problem SD, saj se sporazum dotika tem, ki so tudi njim v interesu. 

Manj težav s sporazumom pa imajo v DeSUS, kjer so pričakovali, da bo podpis v kratkem, celo danes. Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše večjih sprememb v novem sporazumu, ki čaka na podpis, v primerjavi z lani parafiranim sporazumom namreč ni.