Odgovornost?

Krivca za grozljivko na Pagu iščejo tudi med socialnimi delavci

R.T.
5. 3. 2019, 13.16
Posodobljeno: 5. 3. 2019, 15.02
Deli članek:

So socialni delavci storili napako, ker niso že pred meseci odvzeli otrok pošastnemu očetu Josipu Rođaku s Paga?

Facebook
Sosed pravi, da je Josip "preprosto nor."

Za začetek spomnimo: minuli četrtek je 54-letni Josip Rođak s prvega nadstropja hiše v naselju Pag na istoimenskem otoku vrgel svoje štiri otroke. Vsi so na srečo preživeli, 7-letna deklica, ki je se v nedeljo prebudila iz kome je utrpela najhujše poškodbe. Rođak je v priporu. Hrvaška javnost se sprašuje, če bi lahko strahote preprečili socialni delavci. Ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić je predlagala zamenjavo direktorice centra za socialno delo v Zadru Vesne Burčul. Preiskava je v teku.

Po informacijah Jutarnjega lista je strokovni nadzor pokazal, da so delavci na centru za socialno delo v Zadru postopali v skladu s predpisi. Nekaj napak naj bi bilo, a manjših, takšnih, ki ne morejo in ne smejo pretirano obremeniti uslužbence. V najslabšem primeru bi jih lahko čakal opomin ali minimalna denarna kazen.

Napake naj bi bile storile tudi druge institucije. Kazenski postopek zoper Josipa Rođaka zaradi nasilja nad najstarejšo hčerjo je trajal štiri leta, od 2013 do 2017, kar se nekaterim zdi predolgo, glede na obtožbe in dodatne sume. Septembra 2017 sta bila Josip Rođak in njegova soproga obsojena na enoletno pogojno kazen s triletno preizkusno dobo zaradi zanemarjanja otrok.

Že leta 2013 pa naj bi namreč pristojni center za socialno delo sodišču predlagal, naj zaradi nasilja odvzamejo otroke paru Rođak. Na podlagi psihiatričnega mnenja so predlog umaknili in otroci so ostali v družini, ki se je pred desetimi leti iz Slavonije preselila na Pag.

Vesna Burčul vztraja, da nihče ne more predvideti takšnega obnašanja posameznika. Opravljeni so bili temeljiti pogovori z Rođakom, njegovimi otroki, pravi Burčulova in dodaja, da ni bilo niti indicev, ki bi nakazovali, da bi se lahko zgodilo kaj tako strašnega.