Milijonska tožba

FOTO: 5-letno deklico na letališču brutalno napadel »terapevtski« pitbul

R.T.
1. 3. 2019, 10.29
Posodobljeno: 1. 3. 2019, 10.38
Deli članek:

Mati 5-letne deklice, ki jo je na letališču napadel domnevno terapevtski pes, je vložila milijonsko tožbo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Znano je, da se letališča in letalske družbe srečujejo s težavo neurejene zakonodaje na področju terapevtskih živali. Mnogi potniki s potrdili, da gre za terapevtsko žival, s seboj na letalo priženejo vse od običajnih »terapevtov«, kot so denimo psi, do nekoliko bolj eksotičnih, kot so pavi, purani, race, prašiči in celo kenguruji. 

Za grozljivo zgodbo z letališča v Portlandu, ki se je sicer pripetila že 18. decembra 2017, je poskrbel terapevtski pes pasme pitbul. Mirna Gonzalez je tistega dne s svojimi otroki čakala na let za Teksas. Medtem ko je skočila po kavo in otroke za trenutek pustila same, je njena 5-letna hčerka Gabriella lastnico psa Michelle Brannan vprašala, če ga lahko poboža. Ko je iztegnila roko, ji je nenadoma skočil v obraz in jo pogrizel. Utrpela je hude poškodbe po obrazu, pri čemer mati trdi, da bodo posledice trajne. 

Facebook
"Terapevtski" pav na enem od letališč.

Mirna je te dni zoper lastnico psa, letalsko družbo Alaska Airlines in letališče vložila milijonsko odškodninsko tožbo. O vseh treh strank v postopku namreč terja 1,1 milijona dolarjev (slab milijon evrov). Mirna letališču v tožbi očita, da pes med varnostnim pregledom ni bil v pasji kletki, lastnici pa to, da bi se morala zavedati, da je pes »nagnjen k zlobnim napadom.« Letališče in letalsko družbo še obtožuje, da so »javnost po nepotrebnem izpostavili tveganju,« ko niso zahtevali, da je pes na potniškem terminalu v kletki. Letalska družba tožbe še ni komentirala, medtem ko je tiskovna predstavnica letališča v Portlandu Kara Simonds pojasnila, da ima osebje pri tem zavezane roke. Po njenih besedah sta jim dovoljeni le vprašanji, ali je žival izučena oziroma usposobljena ter za kaj je usposobljena. »Potnik mora samo odgovoriti na ti dve vprašanji, mi pa moramo odgovor sprejeti,« pravi. Trenutno še ni znano, kaj se je zgodilo s psom.

Občutljive bralce opozarjamo, da je spodnja fotografija, ki je nastala po napadu, zelo nazorna.

Mirna Gonzalez
Deklica je utrpela trajne poškodbe.