Dan po grozi na Pagu

Zdravnik: »... ko ti reševalci pripeljejo tako štručko, vso krvavo, ki zaradi hude travme niti ne joče«

S.R.
1. 3. 2019, 08.45
Posodobljeno: 2. 3. 2019, 11.01
Deli članek:

Zdravniki dan po grozi na hrvaškem Pagu pravijo, da je zdravstveno stanje sedemletnice, ki je od štirih otrok, žrtev pošastnega očeta Josipa Rođaka, utrpela najhujše poškodbe, stabilno. Policisti so Rođaka ponoči sicer privedli na policijsko upravo v Zadru.

Facebook
Pošastni oče s tremi hčerkami.

54-letno pošast Josipa Rođaka, ki je na Pagu včeraj zjutraj še speče otroke drugega za drugim pograbil s postelje, jih odnesel iz sobe in vrgel s prvega nadstropja hiše na beton, so včeraj malo po 23. uri privedli na policijsko upravo v Zadru. Policija je zoper njega vložila kazensko ovadbo zaradi štirikratnega poskusa umora. Danes zjutraj so ga zaslišali na Okrajnem državnem tožilstvu v Zadru. Po poročanju hrvaške radiotelevizije se brani z molkom, kmalu pa bo stopil pred preiskovalnega sodnika, ki bo odločal o priporu. Rođaku za očitana kazniva dejanja sicer grozi od 15 do 40 let zapora.

Njegove tri hčerke, stare osem, sedem in šest let, ter triletni sin so včeraj sprva vsi pristali v bolnišnici v Zadru. Medtem ko najmlajša nista utrpela hujših poškodb, sta se starejši hčerki v bolnišnici borili za življenje. Najhuje jo je odnesla sedemletnica, ki so jo morali zaradi številnih poškodb glave in prsnega koša ter posledičnih notranjih krvavitev včeraj popoldne premestiti v največjo hrvaško bolnišnico KBC Zagreb. Po zadnjih informacijah naj bi bilo njeno zdravstveno stanje stabilno. »Verjamem, da bo z deklico vse v redu,« je za hrvaški Index.hr pojasnil vodja oddelka za pediatrično intenzivno medicino v KBC Zagreb Milivoj Novak, ki je ob tem še pohvalil delo zdravnikov v bolnišnici v Zadru. Sedemletnica je sicer še vedno priključena na aparature in je v umetni komi, največja težava pa so poškodbe glave in posledična možganska krvavitev. Kot pravi Novak, se bodo »s poškodbami na obrazu ukvarjali jutri, danes je ključna težava glava.« Kot pravi, vsi upajo, da se bo »izvlekla brez posledic, a da bo natančnejšo prognozo mogoče podati čez nekaj dni.« 

Nekoliko bolj pretresljiva je bila izpoved Edija Karuca z oddelka za intenzivno nego v zadrski bolnišnici, ki je poškodovane otroke tudi prvi sprejel. Za hrvaško televizijo Nova TV je pojasnil, da česa podobnega še svoj živ dan ni videl, pa je anesteziolog že celih 20 let. »Ni hujše stvari na svetu, kot ko ti reševalci pripeljejo tako štručko, vso krvavo, ki zaradi hude travme niti ne joče,« je dejal. Karuc je sicer danes sporočil vzpodbudno vest. Ob 8. uri je namreč v zadrski bolnišnici na operacijsko mizo legla osemletnica, ki so ji operirali ličnice. Uro in dvajset minut dolgo operacijo je dobro prestala dobro in po njej že okreva.