Poslovna goljufija

Tožilec za nekdanjega fanta Iris Mulej zahteva pripor

S.S.
24. 2. 2019, 18.53
Deli članek:

Na okrožnem sodišču v Kranju so te dni znova zaman pričakovali Danijela Utješanovića, ki je skupaj z Markom Gajićem obtožen poslovne goljufije pri Blejskem filmskem festivalu.

Mediaspeed
Utješanović se je rad sprehajal po rdečih preprogah in bil v središču pozornosti, medtem pa je opeharil tako nekdanjo partnerico kot ostale sodelavce Blejskega filmskega festivala.

Tožilstvo je za zagotovitev prisotnosti zoper Utješanovića, ki živi v Dubrovniku na Hrvaškem, predlagalo uvedbo pripora.

Utješanović, slovenski javnosti najbolj znan kot nekdanji fant misice Iris Mulej, je bil na sodišče vabljen, da se izreče o krivdi že decembra lani, ko se je opravičil, rekoč, da nima osebnih dokumentov za prehod meje. Sodišče je zato nov predobravnavni narok razpisalo za 17. januar, ki pa se ga obtoženi prav tako ni udeležil, tokrat brez opravičila. Sodnica Marjeta Dvornik je Utješanoviću dala še eno priložnost in narok znova prestavila, a obtoženega na sodišče tudi ta teden ni bilo.

Sodnica je pojasnila, da je prejela povratnico, da je obdolženi vabilo na obravnavo prevzel 22. januarja v Dubrovniku, za svojo odsotnost pa ni podal nobenega opravičila. Tožilec Tilen Demšar je ocenil, da se obdolženi očitno izmika postopku, še posebej ker se je izkazalo, da poseduje osebno izkaznico z veljavnostjo do leta 2022 in bi lahko prestopil slovensko-hrvaško mejo. Sodišču je tako predlagal, da zoper obtoženca odredi pripor zaradi zagotovitve njegove navzočnosti na obravnavah. Utješanovićeva udeležba je namreč obvezna, saj ni podal ugovora na obtožnico. Sodnica se bo o tožilčevem predlogu odločila pozneje.

M24
Ljubezen Iris Mulej in Danijela Utjesanovića je imela kratek rok trajanja.

Obubožani Gajić krivdo že zavrnil

Kot je znano, sta se Gajić in Utješanović pred petimi leti lotila projekta Blejskega filmskega festivala, za katerim je ostalo več neporavnanih računov do dobaviteljev in izvajalcev. Tožilstvo je na podlagi opravljene policijske preiskave zoper Gajića in Utješanovića vložilo obtožnico, v kateri jima očita dve kaznivi dejanji poslovne goljufije v škodo samostojnega podjetnika Mirana Starmana in Luke Fojkarja.

Višine domnevnega oškodovanja oziroma neporavnanih računov festivala do obeh oškodovancev tožilstvo pred začetkom glavne obravnave ne razkriva, naj pa ne bi šlo za velike zneske. Za očitano kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen do petih let zapora, ker pa so očitani zneski poslovne goljufije v obtožnici razmeroma majhni, je v primeru obsodbe verjetnejša pogojna zaporna kazen. Gajić je na predobravnavnem naroku decembra lani očitke zanikal in sodišču pojasnil, da je brez zaposlitve in brez premoženja.