Tatvina

Casiraghiju tokrat sodijo zaradi kraje bencina

S.S.
22. 2. 2019, 06.50
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so včeraj zaman pričakovali razvpitega Stephena Casiraghija, da bi se izjasnil o krivdi; tožilstvo mu očita krajo bencina in prikrivanje, saj je imel na avtomobilu nameščeni ukradeni registrski tablici.

STA
Casiraghi se na predobravnavnem naroku ni prikazal.

Stephen Casiraghi je specialni povratnik iz najrazličnejših spektrov kaznivih dejanj, v svoji bogati karieri je nanizal več kot deset pravnomočnih obsodb, tudi zaradi ugrabitve in posilstva. Enotna zaporna kazen 22 let in 11 mesecev bi mu pretekla avgusta letos, a so ga 9. marca 2017 po odločitvi vrhovnega sodišča izpustili iz zaporov na Dobu. Uspelo mu je namreč dokazati, da so mu nižje instance napačno oziroma nezakonito združevale zaporne kazni. A se je le štirinajst dni po odpustu, ki je razburil slovensko javnost, spet znašel v priporu zaradi »dirkanja« s cliom po ljubljanskih ulicah. V tem kratkem času na svobodi, med 9. in 25. marcem, pa si je na grbo nakopal še krajo bencina in očitek prikrivanja, ker je imel na avtomobilu nameščeni tablici, ki sta pripadali drugemu vozilu. Včeraj bi se moral glede tega izjasniti o krivdi, vendar ga vabilo na ljubljansko okrajno sodišče ni doseglo. Znova bo vabljen 29. marca.

Pogojno svoboden človek

Tik pred božičem leta 2017 je bil Casiraghi za nevarno vožnjo po središču Ljubljane obsojen na 10 mesecev zapora. Dejansko pa je moral v zaporu prebiti le en mesec, saj se mu je v izrečeno kazen vštelo devet mesecev, ki jih je med postopkom prebil v priporu. Od takrat je eden najbolj razvpitih kriminalcev pri nas spet prost. Čeprav si je konec lanskega leta prislužil še eno (nepravnomočno) obsodbo, toda »le« pogojno. Na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča so ga pripeljali dogodki iz let 2012, 2013 in 2014, ko naj bi ga zaporski pazniki, po njegovem mnenju tudi zato, ker je Casiraghi, obravnavali z nekoliko bolj trdo roko kot druge. Senat ga je v zadevah »toplo mleko« in »pljunek v paznika« oprostil, obsodil pa zaradi napada na paznike, ko so ti hoteli pri njem opraviti osebni pregled, in sicer na osem mesecev pogojno s preizkusno dobo štirih let.