zloraba položaja

V preiskavi naročila makete drugega tira osumljeni štirje javni uslužbenci

B.K./STA
13. 2. 2019, 15.42
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 15.43
Deli članek:

V torek začete hišne preiskave, v katerih so ljubljanski kriminalisti pod drobnogled vzeli javno naročilo za maketo drugega tira, so danes tudi zaključili.

STA
Kontroverzna in preplačana maketa drugega tira.

Vsi štirje trenutni osumljenci so javni uslužbenci, je v izjavi medijem dejal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martin Rupnik.

Kriminalisti so v torek na območju ljubljanske in mariborske policijske uprave izvedli več hišnih preiskav v javni ustanovi - da preiskava poteka pri njih, so potrdili na direkciji za infrastrukturo - eni fizični in eni pravni osebi zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic.

"Zaradi dolgotrajnega zavarovanja elektronskih podatkov smo v torek hišno preiskavo proti večeru prekinili in danes nadaljevali na omenjeni javni ustanovi. Pred kratkim smo hišno preiskavo tudi zaključili in zbrali tudi dovolj dokazov za nadaljnji kazenski postopek," je pojasnil Rupnik.

Kriminalisti so zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov, kot tudi določeno listinsko dokumentacijo. O vseh zbranih dokazih in ugotovitvah bodo obveščali pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki tudi vodi preiskavo. To so začeli marca lani na podlagi lastne zaznave policije, in sicer iz objav v medijih in zbranih obvestil.

Na vprašanje, ali bi lahko preiskavo razširili še na druge osumljene, je Rupnik dejal, da so v preiskavi zbrali "nekaj dodatnega materiala" in ko bodo vse pregledali, bodo o tem obvestili tožilstvo. "Če bo treba, bomo preiskavo tudi razširili," je dodal. Prav tako Rupnik še ne more govoriti o morebitnem oškodovanju državnega proračuna.

Na direkciji za infrastrukturo so že v torek potrdili, da pri njih poteka hišna preiskava, v okviru katere zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper.

Maketa je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.