Ljubiteljica gora

Tragično: Polona je v smrt omahnila na svoj rojstni dan

P.K.
12. 2. 2019, 19.30
Posodobljeno: 12. 2. 2019, 19.50
Deli članek:

Vsi, ki so poznali Polono Bajt, so pretreseni ob tem, kar se ji je zgodilo. Pod enim od svojih najljubših vrhov je omahnila v smrt.

Facebook
Polona je oboževala gore, zato je redno zahajala tja. Žal je bil vzpon na Grintovec njen poslednji.

Minuli vikend bi morala Polona Bajt iz Sovodnja v Poljanski dolini praznovati svoj 41. rojstni dan. A namesto veselja so njeni najbližji doživeli neopisljiv šok; izvedeli so, da je zdrsnila v globino, kar je bilo zanjo usodno.

Pri sestopu z Grintovca je v soboto dopoldne umrla planinka, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Povedali so, da ni uporabljala ustrezne opreme za podvig, ki se ga je lotila. Za hojo je po besedah mož v modrem namreč uporabljala tako imenovane kramžarje, ki niso primerni za visokogorje in trenutne razmere.

Nesreča se je, tako poroča policija, zgodila na slabo prehojeni in nevarni poti, kjer je Bajtova zdrsnila in padla čez steno. Kot še pojasnjuje policija, je bila steza, po kateri je hodila, sicer označena, a prekrita s pomrznjenim snegom.

Ne izzivajmo

Ob tragični nesreči na PU Kranj ponovno opozarjajo, da je treba biti v gorah previden. »Pazite, kam in kako stopate. Imejte ustrezno opremo, ki se jo naučite uporabljati, še preden jo potrebujete. Pozanimajte se, kam greste in kakšne so razmere na tistem območju. Ne zahajajte s poti,« opozarjajo.

Polona Bajt, nesrečna planinka, je bila sicer velika ljubiteljica gora. Nanje je zahajala zelo pogosto in tisti, ki so jo poznali, trdijo, da je bila kar izkušena pohodnica, zato so nekoliko začudeni nad neprimerno opremo, s katero se je odpravila na Grintovec v Kamniško-Savinjskih Alpah, na menda eno njenih najljubših gora, visoko 2558 metrov.

»Enostavno sem brez besed. Zakaj ni pravice na tem svetu? Zakaj ravno ti? Zakaj morajo biti otroci brez mamice? Zakaj ... Vzele se te gore, ki si jih tako ljubila, in to na tvoj rojstni dan, še preden sem ti lahko voščil. Polona, naj ti bo lepo na oni strani in se objamemo, ko se srečamo! Družini in prijateljem pa iskreno sožalje,« je eden od mnogih čustvenih zapisov, ki so ji jih prijatelji namenili na njenem facebook profilu.

Žalost in šok

Tam se je oglasil tudi njen partner Dare: »Le par ur po vzhodu sonca na nebo je moje sonce za vedno zašlo. Govorila je, da je najbolj srečna zdaj, in to so potrdili tudi tisti, ki so jo poznali. In če me pokličeš k sebi, Polona, ne bom niti za sekundo pomišljal,« so njegove izjemno ganljive besede.

Vsi, ki so se prek spleta poslavljali od pokojne, ki je imela sicer dva osnovnošolska otroka, o njej govorijo s samimi presežki. »Bila je kot angel, vedno z nasmehom na obrazu. Privoščili smo ji srečo, o kateri je pričala, sploh odkar sta skupaj z Daretom. Sočustvujem z njim, njenimi otroki in bližnjimi. Hudo mi je,« pa je na facebooku, kjer so se vrstile poslovilne besede njenih prijateljev, zapisala še ena od njenih planinskih kolegic.