Huligani na splitski rivi

Napadeni beograjski vaterpolist: "Mislil sem, da me bodo ubili"

G.G./STA
11. 2. 2019, 14.56
Posodobljeno: 11. 2. 2019, 15.14
Deli članek:

Napadeni srbski vaterpolisti so opisali, kako so jih napadli na splitski Rivi.

Profimedia
Napad se je pripetil na splitski rivi.
Vsi napadeni pa so izpostavili, da jim sredi belega dne kljub množici na splitski rivi nihče ni želel priskočiti na pomoč.

Vaterpolisti beograjske Crvene zvezde bi morali včeraj odigrati tekmo v jadranski ligi pri Mornarju v Splitu. Ker so jih napadli, so zapustili Split in tekma ni bila odigrana. Danes so pojasnili, kaj se je dogajalo. Najprej so poudarili, da niso želeli nikogar provocirati. 

Okrog poldneva so trije izmed njih sedeli v enem izmed lokalov na splitski rivi in pili kavo. Nato je natakar pri vratarju Aleksandru Kralju opazil simbole beograjskega kluba. Kmalu se je zbralo več huliganov, ki so vaterpolistu skušali odvzeti majico z grbom Crvene zvezde. 

Kralj se je pred skupino huliganov, ki so bili oboroženi z jeklenimi palicami, poskusil rešiti s skokom v morje. Napadalci so Kralju grozili z nožem tudi, ko je bil v morju, in ga žalili na različne načine. Na koncu je slekel majico z grbom Crvene zvezde, je dodala policija, ki je obleko potem našla pri enem izmed napadalcev.

"Četnika je treba umoriti"

Kralj je dejal, da je "komaj rešil živo glavo". "Mislil sem, da me bodo ubili," je dejal, ko so ga je eden od napadalcev zarezal z nožem po nogi. Kralj je nato skočil v morje. Povedal je, da se je poskusil rešiti tudi z besedami, da je povedal, da je Črnogorec, ko so napadalci, a tudi nekateri zbrani ob obali kričali, da je "četnika treba umoriti" in "zaklati".

Hrvaška policija je prišla na pomoč deset minut po napadu. Kralj, ki je utrpel lažje poškodbe, se jim je zahvalil za "zelo profesionalno ravnanje". Kralj je bil lažje poškodovan, njegova klubska kolega pa sta pobegnila. 

Policija ovadila dva napadalca

Beograjski vaterpolisti so prav tako izpostavili, da so jih medtem po telefonu klicali njihovi kolegi iz hrvaške vaterpolske reprezentance in vprašali, ali potrebujejo kakšno pomoč.

Hrvaška policija je medtem kazensko ovadila dva 25-letnika in 23-letnika zaradi suma kaznivega dejanja sovraštva zaradi poskusa povzročanja težkih telesnih poškodb ter odtujitve.

Poziv hrvaškemu državnemu vrhu

Vodstvo beograjskega kluba je poudarilo, da v Srbiji nikoli ni bilo tovrstnih napadov na hrvaške športnike ter da je sobotni napad v Splitu treba ločiti od spopadov navijaških skupin. Crvena zvezda je pozvala hrvaški državni vrh naj ustrezno ravna, da ne bi več prihajalo do tovrstnih incidentov.

Srbija je zaradi napada na vaterpoliste poslala Hrvaški protestno diplomatsko noto. Predsednika hrvaške države in vlade Kolinda Grabar-Kitarović in Andrej Plenković sta že obsodila napad na beograjske športnike.