Tožilec Matej Peterca je za obtoženo v končni besedi predlagal šest let zapora, njena zagovornica, odvetnica Alenka Cerar, pa oprostilno sodbo, češ da »ne obravnavamo poskusa uboja, ampak nesrečo« oziroma »kvečjemu povzročitev hude telesne poškodbe iz malomarnosti«

»Sam motiv sicer ni pomemben za ugotavljanje pri kaznivem dejanju, je pa ljudem lažje razumeti, zakaj se je to zgodilo. Kar so izvedenci povedali, je res in strinjam se s tem,« je v uvodu ustne obrazložitve sodbe dejala Ana Testen, ki je obtoženi prisodila štiri leta zapora, ji podaljšala pripor do pravnomočnosti iz razloga ponovitvene nevarnosti ter jo oprostila plačila stroškov sodnega postopka.

Bistveno zmanjšano prištevna

»Presenečena sem, da so Štupici odobrili stalno dovolilnico za obiske v priporu. Tam ste manipulirali z njim, kot ste tukaj z nami ves čas,« je dodala sodnica Testenova. Po njenih besedah je do inkriminiranega dogodka sicer »pripeljalo sosledje dogodkov dokaj ponesrečene narave«; nasilje v otroštvu Zajčeve in travmatična smrt njenega očeta, ki jo je v otroštvu trpinčil, v času, ko je s Štupico, ki ga je sicer poznala že 20 let, prešla v zvezo. Po mnenju sodnice iz »napačnih vzgibov« – razlog za izbiro je bil po njenem mnenju strah pred samoto: »Ne zdi se mi, da imate psihopatsko naravo, a vse skupaj, okoliščine so privedle do tega, da se vam je strgalo.« Sodnica Testenova je obtoženi pri odmeri kazni kot olajševalno okoliščino štela to, da ji je Štupica napad še pred začetkom postopka odpustil, da mu je takoj po napadu ponudila pomoč in poklicala reševalce ter da je kaznivo dejanje zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi »specifične osebnostne strukture«, »zlorabe alkohola, ki meji na odvisnost«, in zasvojenosti s pomirjevali.

ženski zapor na igu
Č.G.
Štiri leta zapora – se glasi sodba 44-letnici na prvi stopnji.

Po prepiru grozil, da se bo odselil

Štiriinštiridesetletnica je v zagovoru pojasnila, da je bil povod za incident 29. septembra lani slaba komunikacija zadnjega pol leta. Ko je Štupico vprašala, kdaj bosta to komunikacijo popravila, pa se je začelo vpitje. Iztok je razburjen hodil iz sobe v sobo, grozil, da se bo odselil, dokler se v spalnici ni ulegel na posteljo. Iz kuhinje, kjer je pripravljala narezek, je z nožem »odvihrala« k njemu. Potem se je Štupica po lastnih (zmanipuliranih?) navedbah »kot kak panter« dvignil s postelje, ko je zaslišal korake, nakar je nož po besedah obtožene »kar sam zdrsnil v telo«. »Avtomatsko sem mu po tem rekla oprosti,« je dejala 44-letnica v zagovoru in dodala, da je hotela zgolj to, da se pregovarjanje in vpitje končata. Oba sta kritičnega dne tudi nekaj spila; on pet, šest piv, ona pa tri džus vodke, vzela je prav tako dva helexa. Dopoldne sta namreč pospravljala stare omare, popoldne pa sta bila zmenjena, da bosta z narezkom odšla k njegovim staršem na kosilo, ko se je zapletlo.

Več vzrokov in naključij …

Klinični psiholog Tristan Rigler je sicer o obtoženi povedal, da ima infantilno osebnostno strukturo, ki se odraža v njenem egocentričnem delovanju in impulzivnem doživljanju, ter svojski način življenja in dojemanja realnosti. Na področju medosebnih odnosov je njen primarni mehanizem delovanja pasivna agresivnost, stremi k temu, da svoje vedenje podredi drugim, ko pa njene potrebe niso zadovljene, se počuti zavrnjeno in se v tej frustraciji odzove impulzivno. Po navedbah psihiatrinje Karin Sernec je značilnost njene »specifične osebnostne strukture« strah pred zapustitvijo, ki je najverjetneje povezan z nedavno smrtjo očeta, ki jo je precej prizadela. Sernečeva je v mnenju tudi zapisala (na kar se je sodišče oprlo pri sodbi), da je šlo pri obravnavanem primeru »za več naključij in vzrokov, ki so součinkovali«. Toda, kot je v ustni obrazložitvi še poudarila sodnica Testenova: »V tistem trenutku ste naredili točno to, kar ste hoteli.«