Heroj

Pogumni Branko je iz ognja rešil soseda

Janja Ambrožič, Dolenjski list
9. 2. 2019, 19.50
Deli članek:

Branko je pomagal sosedu iz gorečega stanovanja, partnerica je poklicala pomoč in stanovalce pozvala, da so zapustili objekt. Vzrok požara je bil najverjetneje cigaretni ogorek.

PU Novo mesto
Ogenj je stanovanje močno poškodoval.

V petek opoldne je zagorelo v večstanovanjskem objektu v Šolski ulici v Brežicah. Požar so pogasili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Brežice mesto in Brežice okolica, rešili so tudi opečenega stanovalca, ki so ga reševalci oskrbeli in prepeljali v Urgentni center Brežice. Zelo pomembno vlogo je odigral Branko Zupanc, sicer policist Postaje mejne policije Dobova in operativni gasilec. »Branko Zupanc je naš junak, na katerega smo te dni izjemno ponosni,« je naslednji dan sporočila Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto in podrobno opisala, kaj se je zgodilo.

Z gasilnim aparatom razbil okno

V petek dopoldne Zupanc ni bil v službi, bil je doma in je tako slišal krike soseda, da gori. Stekel je v pritličje, kjer se je iz gorečega stanovanja 59-letnika po hodniku že valil gost črn dim. Brankova partnerica je o požaru obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozivala, naj zapustijo objekt. »Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto, je iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda. Razbil je vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena. Gasilske izkušnje so mu narekovale, da se je po tleh, kjer je manj dima, poskušal splaziti v smer, od koder je bilo slišati stokanje moškega,« je njegovo posredovanje opisala Drenikova.

PU NM
Branko Zupanc je točno vedel, kaj je treba storiti.

S skrajnimi močmi je zadrževal dih, vendar mu ni uspelo priti do soseda. Hitro se je vrnil na hodnik, potem pa je z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Začel je gasiti in prigovarjati sosedu, ki je obležal na gorečem kavču, naj se poskuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Branko pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal.

Meni, da ni storil nič izjemnega

V tistem trenutku so na kraj dogodka prispeli njegovi kolegi policisti in gasilci iz PGD Brežice mesto. Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno. »Čeprav je tak heroj, pa skromni Branko, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec, ki se ne želi izpostavljati, pravi, da ni storil nič izjemnega. A mi vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje,« so sporočili s PU Novo mesto. Po neuradnih podatkih je zagorelo zaradi cigaretnega ogorka, v požaru pa je nastalo za več tisoč evrov škode.