Skrbijo jih hormoni

Na Gorenjskem nelegalno klali športne konje

J.P./STA
6. 2. 2019, 18.06
Posodobljeno: 6. 2. 2019, 18.22
Deli članek:

Inšpektorji uprave za varno hrano so na naslovu v Kamni Gorici odkrili zaklanega športnega konja, za katere velja prepoved klanja in uporabe mesa za prehrano ljudi, ter večjo količino suhomesnatih izdelkov. Z navideznim nakupom so inšpektorji dokazali, da so se tam ukvarjali z nadaljnjo prodajo mesa. Našli so tudi enega še živečega konja.

Bobo
Oba konja sta bila kasača, športna konja (fotografija je arhivska).

Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS so izredni nadzor v Kamni Gorici opravili na osnovi dalj časa trajajočega zbiranja obvestil, in sicer v petek v večernih urah. Ugotovili so, da je tam potekalo klanje konj, našli so tudi opremo za proizvodnjo mesnih izdelkov, so danes sporočili iz uprave.

Konja, ki so ju našli, so na območje občine Radovljica po njihovih ugotovitvah isti dan pripeljali domnevno z območja Dolenjske, in to brez dokumentacije in ustrezne identifikacije. "Oba konja sta bila kasača, športna konja, za katere velja prepoved klanja in prepoved uporabe mesa za prehrano ljudi," so poudarili.

Najdene mesne izdelke in meso zaklanega konja so uničili, živega konja pa so evtanazirali. Inšpektorji so ob tem vzeli vzorec mesa, ki je bil namenjen za nelegalno predelavo, in ga poslali v testiranje na ostanke veterinarskih zdravil, ki se lahko uporabljajo pri športnih konjih. Uvedli so prekrškovni postopek zoper fizično osebo, preiskavo izvora živali pa nadaljujejo.

Nelegalen obrat

Direktorica inšpekcije Andreja Bizjak je pojasnila, da je šlo za nelegalen obrat, ki ni bil registriran za dejavnost klavnice, kljub temu pa so se tam že dlje časa dogajale podobne aktivnosti. "V obratu je bilo še nekaj mesnih izdelkov. Vzeli smo vzorce, ker so bili konji očitno kasaški konji in niso imeli nobene identifikacije. Vsa živila, kot tudi meso, so bili neškodljivo uničeni," je pojasnila.

Inšpekcija sedaj čaka na rezultate vzorcev, da bomo lahko ugotovili, ali je šlo le za nelegalno dejavnost, ali tudi za dejavnost, ki je neposredno ogrožala zdravje ljudi, saj je takšno meso lahko vsebovalo ostanke nedovoljenih in prepovedanih substanc. "Zlasti nas skrbijo hormoni in drugi spodbujevalniki," je pojasnila.

Inšpekcija se sicer redko srečuje z obvestili o takšnih primerih, zato sami iščejo informacije. "Beremo forume, pozorni smo na splet, tudi ustne informacije. Na koncu se lahko tako izkristalizirajo kot sedaj, lahko pa tudi ne," je dodala.

Ostanki veterinarskih zdravil

Z upravo za varno hrano pri tem primeru sodeluje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). "Takoj, ko bodo znani rezultati preiskav vzorcev mesa, bomo javnost skupaj obveščali glede ukrepov za varovanje zdravja, če bodo ti potrebni," so pojasnili. Ob tem so pojasnili, da gre v primeru, ko se za proizvodnjo hrane uporabljajo živali, ki niso vzrejene v te namene, za grobo kršitev živilske zakonodaje. Če se ta ugotovi, je pričakovati prisotnost dejavnikov tveganja za zdravje ljudi, vendar je dejansko tveganje treba ovrednotiti na podlagi rezultatov analiz.

Živali, ki se vzrejajo za hrano, se sicer lahko zdravi z odobrenimi veterinarskimi zdravili, če je to potrebno zaradi bolezni ali preventive pred boleznijo. V hrani iz takih živali se zato lahko pojavijo ostanki veterinarskih zdravil, podobno kot se v njej lahko pojavijo ostanki pesticidov ali onesnaževal, ki jim je bila žival izpostavljena. A mora biti v vseh teh primerih njihova vsebnost taka, da ne škodi zdravju potrošnika.