Bele pasti

FOTO in VIDEO: Plaz za vedno vzel 52-letnika, pri 38-letniku po 45 minutah oživljanja začutili utrip

S.R.
4. 2. 2019, 09.40
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 09.50
Deli članek:

Severni sosedje se še vedno soočajo z dramatičnimi zimskimi razmerami, pri čemer največje težave povzročajo plazovi. Včeraj so tako zabeležili eno smrtno žrtev in dve razburljivi, a uspešni reševanji.

LPD Kärnten
Tragedija pri Großkirchheimu.

V Großkirchheimu v narodnem parku Visoke ture je včeraj zvečer plaz vzel življenje 52-letnega moškega. V Bad Kleinkirchheimu na avstrijskem Koroškem se je smrti za las izognil smučar, ki ga je že pogoltnil plaz, a so ga izpod snega v zadnjem trenutku rešili. Bližnje srečanje s smrtjo je imel tudi moški v Mokrinah (Nassfeld). 

V Avstriji seveda najbolj odmeva tragedija v Visokih turah, ki se je začela pripravljati že v dopoldanskem času, ko je eno od elektro podjetij 30-letnega domačina prosilo, če lahko njihove tehnike s teptalnikom odpelje do gorske koče, poroča Orf. Razmere na terenu so bile zaradi obilnega sneženja izredno težave, a je 30-letnik dva tehnika vseeno varno pripeljal do koče. Ob približno 14. uri popoldne je moral na teren prepeljati še tri tehnike, a je med vračanjem po strmem terenu naletel na težave in obtičal. Na pomoč je poklical 52-letnega prijatelja, ki se je klicu nemudoma odzval, pograbil vrvi in sedel na svoje snežne sani. Ko je vrv nato poskušal privezati na eno od dreves na pobočju, je sprožil plaz, ki ga je odnesel nekaj metrov čez skalovje ob cesti. Do pasu je ostal zakopan tudi 30-letnik, ki je nemudoma poklical reševalce, a je pomoč za njegovega prijatelja prispela prepozno. Našli so ga približno meter in pol pod snegom. 

LPD Kärnten
Tragedija pri Großkirchheimu.

20 minut

Kaj kmalu se bi tragično končala tudi včerajšnja nesreča v Bad Kleinkirchheimu. Pod plazom sta končala partnerja, ki sta smučala zunaj urejenih smučišč. Medtem ko je 25-letno punco plaz zasul le delno, je njen 24-letni fant izginil pod snegom. Na srečo je imel s sabo lavinsko žolno. Po 20 minutah so ga rešili nezavestnega in ga s sanmi prepeljali v dolino. Mladenič dobro okreva. 

Nevarnost na strehi 

V Mokrinah ga je »nasankal« 38-letni moški. Ko je s strehe kidal sneg, je skupaj z njim pristal na trdih tleh. Poleg njega je pod snegom končal še njegov sodelavec, ki pa je bil zakopan le delno. 38-letnika so iz snega rešili po 10 minutah. Ker ni kazal znakov življenja, so pričeli z oživljanjem. Po kar 45 minutah oživljanja so reševalci in medicinska sestra vendarle zaznali srčni utrip in ga nato s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Celovcu.