Oškodoval tudi delavce

Goljufivi hrvaški "slaščičar" na Dolenjskem ustvaril za 410.000 evrov škode

S.R.
24. 1. 2019, 12.37
Deli članek:

Pod drobnogledom novomeških kriminalistov in finančnega urada se je znašel hrvaški pek in slaščičar, a v prvi vrsti goljufivi podjetnik.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Novomeški kriminalisti so v sodelovanju s finančnim uradom kazensko ovadili 41-letnega državljana Hrvaške, ki se je prek več gospodarskih družb ukvarjal z dejavnostjo pekarstva in slaščičarstva. Sumijo ga, da je upnike oškodoval za več kot 410.000 evrov. Številne nepravilnosti so ugotovili tudi inšpekcijski organi, ki so zoper njega vložili več prekrškovnih postopkov, sporočajo iz PU Novo mesto.

Kako je opravljal svoj goljufivi posel? Kriminalisti so ugotovili, da je na posamezni gospodarski družbi ustvaril finančni dolg, potem pa odprl novo družbo, prezaposlil delavce, za zastopnike pa imenoval ženo ali tujce iz Kosova. Tem je bilo opravljanje poslovodskih poslov "španska vas," niso pa poznali niti jezika, tako je družbo sam vodil iz ozadja.Delavcem in dobaviteljem, od katerih je bila odvisna njegova dejavnost je plačeval v gotovini.

Med letoma 2013 in 2017 je samo preko ene družbe upnikom povzročil za več kot 410.000 škode, še sporočajo iz PU Novo mesto. Ovadili so ga tudi zaradi več kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev, saj zanje ni plačeval predpisanih prispevkov in davkov iz naslova izplačanih plač.