Vlomil v tri stanovanja

Latvijskega vlomilca prepoznal, ker je nosil njegova oblačila

J.P.
22. 1. 2019, 14.17
Posodobljeno: 22. 1. 2019, 14.26
Deli članek:

Preiskava vlomov v stanovanja je zaključena.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ljubljanski možje postave so 15. januarja odvzeli prostost 49-letnemu državljanu Latvije, ki je med 12. in 14. januarjem v Ljubljani vlomil v tri stanovanja, s tem pa pridobil 103.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Osumljeni je prvo dejanje izvršil na Švabičevi ulici, kjer je preplezal ograjo atrija in tako prišel do zaprtih balkonskih vrat. Na vratih je razbil steklo in iz notranjosti odtujil LCD televizijo ter še nekaj drugih osebnih predmetov. Tudi drugič je udaril na isti ulici. Preplezal je ograjo atrija, razbil steklo balkonskih vrat in iz notranjosti odtujil več ročnih ur, tehničnih predmetov, oblačil in drugih osebnih predmetov. Istega dne je vlomil še v stanovanje na Janežičevi ulici, kjer je splezal na balkon visokega pritličnega stanovanja. Na balkonskih vratih je razbil šipo in odtujil več dragocenih ročnih ur, fotoaparat, denar in druge osebne predmete oškodovanca.

Kombi ukraden v Italiji

Naslednji dan – 15. januarja – ga je v Trnovem opazil eden od oškodovancev, potem ko je njegovo pozornost pritegnil sumljiv parkiran kombi z italijanskimi registrskimi tablicami. V kombiju je opazil osumljenca, ki je imel na sebi njegova oblačila. O tem je takoj obvestil policiste, ki so vozilo izsledili.

Osumljeni je takoj, ko je zagledal policijsko vozilo, sunkovito speljal in ni hotel ustaviti. Zaradi neprilagojene hitrosti je s kombijem trčil v eno izmed ograj, kar pa ga ni ustavilo; begu navkljub ga je policistom uspelo prijeti. Pri preverjanju kombija je so ugotovili, da je bil 12. januarja ukraden v Italiji, osumljeni pa je prišel v Slovenijo izključno z namenom izvrševanja kaznivih dejanj.

V kombiju je bila najdena večina ukradenih predmetov, ki so bili vrnjeni oškodovancem; za nekaj predmetov policisti izvor še ugotavljajo.

Že pravnomočno obsojen

Latvijski varnostni organi so slovenskim policistom sporočili, da je osumljeni specialni povratnik vlomov, tatvin, ropov itd., za katera je bil že pravnomočno obsojen. Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bil osumljeni za opisana kazniva dejanja s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper njega odredil pripor.