V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob je danes okrog 12. ure prišlo do napada na pravosodnega policista, ki je v zaprtem delu zavoda izvajal varnostne naloge, so sporočili iz uprava za izvrševanje kazenskih sankcij. Pravosodnega policista so po napadu obravnavali v ambulanti zavoda in ga nato odpeljali v bolnišnico. Kot so dodali na upravi, policist ni v življenjski nevarnosti.

Obsojenec je pravosodnega policista napadel z neznanim predmetom, s katerim mu na hrbtu zadal dve rani. O dogodku je bila nemudoma obveščena policija. Dodali so še, da obsojenec do sedaj ni kazal znakov agresivnosti, tudi med samim postopkom je bil povsem miren, in je napad izvršil na skrajno zahrbten in zavržen način. 

Iz uprave so še sporočili, da je napad zagrešil obsojenec, ki prestaja 30-letno zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja umora. V zaporu so opazili, da obsojenec uporablja modem za brezžično povezavo na internet, ki v zaprtem delu zavoda ni dovoljen. Obsojenca so zato seznanili, da mu bodo računalnik začasno odvzeli.

Napadalca ustavili drugi pravosodni policisti

Po napadu so se takoj odzvali ostali pravosodni policisti in uporabili prisilna sredstva, obsojenca pa so namestili v posebni prostor.

Preiskava dogodka v zavodu Dob še poteka, več informacij bodo javnosti lahko posredovali po njenem zaključku. 

Podatki o napadih na zaposlene v slovenskih zaporih zadnja štiri leta

V napadih v zadnjih letih zaposleni niso bili nikoli težje poškodovani, v nekaj primerih pa je šlo za lažjo poškodbo pravosodnega policista:

2018 – 12 napadov, 6 poskusov napadov
2017 – 23 napadov, 8 poskusov napadov
2016 – 23 napadov, 7 poskusov napadov
2015 – 13 napadov, 14 poskusov napadov