Dvojni morilec in ugrabitelj

»Pošast« v ovčji koži: ne morejo verjeti, da se v tem nezanimivem »očalarju« skriva zlo

S.R.
14. 1. 2019, 10.55
Posodobljeno: 14. 1. 2019, 12.32
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Wisconsin je v četrtek iz krempljev svojega ugrabitelja pobegnila slabe tri mesece pogrešana 13-letna deklica. Kdo je 21-letni Jake Thomas Patterson?

Profimedia
"Tihi samotar," ki je umoril dve osebi in ugrabil 13-letno deklico.

21-letni Jake Thomas Patterson, osumljen ugrabitve 13-letne Jayme Closs in dvojnega umora, je po pričevanjih ljudi, ki ga vsaj nekoliko poznajo, povsem povprečen, celo dolgočasen mlad fant. Policija ga je označila za »pošast.« Osumljen je, da je s šibrovko umoril Jaymejina starša, deklico ugrabil in jo na svojem posestvu na podeželju v bližini mesta Gordon 88 dni držal kot ujetnico, dokler ni ta prejšnji četrtek pobegnila.

Samotar brez digitalnega odtisa

Patterson je samotar, ki v preteklosti še nikoli ni prišel v navzkrižje z zakonom, nima policijske kartoteke in je skorajda brez digitalnega odtisa. Kot se je na široko izogibal spletnim družabnim omrežjem, se je kot kaže izogibal tudi pristnim človeškim stikom. Ne poznajo ga niti v lokalni gostilni niti v trgovini v bližini njegovega doma. Celo najbližji sosedi niso vedeli, da obstaja. Tisti, ki ga poznajo, kot je denimo njegova sošolka v srednji šoli Elissa Lisenby, ne morejo verjeti, da se v tem nezanimivem »očalarju« skriva zlo. »To ni Jake, ki smo ga poznali med odraščanjem,« je dejala. Leta 2015 je bil v razredu s 34 dijaki izbran za »najbolj tihega sošolca.« Izpustil je tako maturantski ples kot izlet, a je bil v šolski ekipi, ki je tekmovala v kvizu. Sošolci in učitelji o njem na splošno ne vedo povedati veliko, pravzaprav se ga le redki spomnijo. 

Profimedia
Posestvo, kjer je tri mesece skrival ugrabljeno Jayme.

Ena od njegovih učiteljic je bila zanimivo tudi Kristin Kasinskas, na vratih katere se je v četrtek znašla Jayme. Razodetje, da je za ta razvpit primer kriv eden njenih učencev, jo je povsem šokiralo. »Bil je prijazen fant. Tih in zelo bister fant. V razredu je redko spregovoril,« je pojasnila. »Vedno je bil nekoliko neroden. Najverjetneje je bil zelo sramežljiv,« pa je dejal njegov nekdanji sošolec Clinton Rolnik, ki je dodal, da se ne spomni, da bi imel kadar koli kakšno punco. Po njegovem mnenju Patterson razen par neuspešnih kariernih poskusov ni najbolj vedel kaj bi s sabo. »Praktično je sedel doma in kot ponavadi ni počel ničesar,« je opisal. Njegova starša sta se ločila že leta 2007, za razliko od samotarskega sina pa je družabna omrežja uporabljala njegova mati, ki je objavljala predvsem religiozna in inspiracijska sporočila. Patterson ima sicer tudi starejšega brata, ki je bil leta 2013 kot 18-letnik obtožen spolnega napada na 15-letno punco, a kot kaže ni živel na posestvu, temveč naj bi se preselil v Kolorado. Policija meni, da je Patterson deloval sam. Prav tako so prepričani, da je v »koči« živel povsem sam. 

Družina Closs ga ni poznala 

Robert Naiberg, dedek ugrabljene Jayme Closs, je v soboto dejal, da Pattersona ni poznal nihče v njihovi družini. Policija medtem preiskuje, kdaj in zakaj si jo je izbral za tarčo, saj trdijo, da je šlo za skrbno načrtovano ugrabitev. Po poročanju lokalnih medijev naj bi bil Patterson pred tremi leti zaposlen v istem podjetju kot zakonca Closs, a zgolj en dan, nato pa naj bi se odselil. Preiskovalci menijo, da niti v podejtju niti pozneje ni prišel v stik z družino Closs.