Statistika

Že tretja prometna nesreča z udeležbo pešca na gorenjskem ta teden

B.K.
11. 1. 2019, 10.33
Posodobljeno: 11. 1. 2019, 10.43
Deli članek:

Pešci so v tem obdobju zelo ogroženi, ker jih je zjutraj in pozno popoldan veliko udeleženih v prometu še v mraku.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Včeraj zjutraj je voznica z osebnim avtomobilom na cesti iz Kranja proti Kokrici trčila v peško, ki je na prehodu za pešce prečkala cesto. Peška je padla na pokrov motorja in potem po vozišču. Po prvih podatkih je utrpela lahke telesne poškodbe, sporočajo iz Policijske uprave Kranj.

V tem tednu je to tretja prometna nesreča z udeležbo pešcev. V ponedeljek je bilo policistom prijavljeno rahlo trčenje neznanega belega avtomobila na prehodu za pešce, v neposredni bližine lekarne in glavne avtobusne postaje na Bleiweisovi cesti v Kranju. Isti dan zvečer pa je voznik v Škofji Loki spregledal dva pešca in vanju trčil. Pešci so utrpeli lahke telesne poškodbe.

PU Kranj
V letu 2018 so na gorenjskem zabeležili 51 nesreč z udeležbo pešcev. Eden je v nesreči umrl, devet je bilo huje ranjenih, 41 pa lažje.

Pešci so najslabše zaščiteni udeleženci prometa, velikokrat so slabo vidni, najslabše v temi in ob zmanjšani vidljivosti. Vozniki jih spregledajo predvsem pri zavijanju, opozarjajo policisti.

Kljub vsemu pa določena tveganja pešci lahko zmanjšajo tudi sami tako, da:

  • spremljajo promet;
  • predvidijo ravnanja voznikov;
  • se prepričajo, gredo lahko varno čez cesto;
  • če se jim približuje vozilo naj se prepričajo, da se voznik ustavlja zaradi njih;
  • za večjo vidnost naj nosijo svetla oblačila in odsevna telesa;
  • upoštevajo naj, da ni nimajo absolutne prednosti.

Policisti voznike pozivajo, naj pešcem, ne glede na to, koliko so stari in na katerem prehodu za pešce prečkajo cesto, vedno odstopijo prednost, vsakemu prehodu pa naj se približajo z zmanjšano hitrostjo in se še pravočasno ustavijo. Še posebej je treba biti previden na šolskih poteh ter v okolici vrtcev, šol in igralnih površin, še opozarjajo gorenjski policisti.