Poskus uboja

Z nožem and partnerja; kar zdrsnil je vanj

S.S.
9. 1. 2019, 19.57
Posodobljeno: 9. 1. 2019, 19.57
Deli članek:

Maja Zajec, obtožena poskusa uboja partnerja Iztoka Štupice, krivde po obtožbi ne priznava.

Novice Svet24
Maja Zajec

Včeraj je bil za 44-letno Majo Zajec pred ljubljanskim okrožnim sodiščem izpeljan predobravnavni narok. Tožilec Matej Peterca je v primeru priznanja krivde predlagal kazen pet let zapora, vendar obtožena ponudbe ni sprejela. »Nisem kriva,« je poudarila. In še: »Nož sem imela v roki, a ne s tem namenom, kot piše v obtožnici.« Incident se je pripetil 29. septembra lani okoli 17. ure v hiši babice obtožene na Sneberski cesti v Ljubljani. Po navedbah tožilstva je Zajčeva po prepiru »v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti poskusila drugemu vzeti življenje, s tem, da je s kuhinjskim nožem, skupne dolžine 33 centimetrov in dolžine rezila približno 20 centimetrov, zabodla Iztoka Štupico, ki je ležal na postelji, v zgornjo levo polovico prsnega koša ter mu povzročila vbodno rano med III. in IV. rebrom, kjer je ostrina noža prebodla steno prsnega koša in pljuča, pri čemer zaradi hitre zdravniške pomoči do konkretne ogroženosti življenja oškodovanca ni prišlo …«

Oškodovanec za odpravo pripora

Obramba je kot dokazni predlog navedla, naj sodišče pribavi majico, ki jo je imel oškodovanec kritičnega dne oblečeno. »Vbod ni bil globok in ni povzročil hude krvavitve ali hude posledice,« je poudarila zagovornica obtožene, odvetnica Alenka Cerar. Majica po njenih besedah »skoraj ni bila okrvavljena«. Kot je bilo slišati, je Štupica svoji partnerici napad tudi že odpustil. Odškodnine od nje ne bo zahteval, je pa predlagal, da se zoper partnerico odpravi pripor, o čemer pa sodišče še ni odločalo. Tožilec Peterca se je z dokaznim predlogom obrambe strinjal, sam pa je vztrajal pri dokaznih predlogih v obtožnici. In sicer pri branju zapisnikov oziroma mnenj iz preiskave: babice in dedka obtožene, treh prič, izvedenca klinične psihologije, izvedenca sodne medicine, vztrajal pa je pri neposrednem zaslišanju izvedenke psihiatrije Karin Sernec; ta je ugotovila, da je šlo pri obravnavanem primeru »za več naključij in vzrokov, ki so součinkovali« in da pri obtoženi ni podana ponovitvena nevarnost.

Hotela ga je samo prestrašiti

Pred preiskovalnim sodnikom je Zajčeva povedala, da ni bil prepir s partnerjem vzrok njenega ravnanja, ampak je bil sprožilec neki drug, morda dejstvo, da živita v babičini hiši, v kateri je njen oče pretepal njeno mamo v njeni mladosti. Ko je odšla v kuhinjo po nož, ni razmišljala, želela je le, da bi se nečesa ustrašil in prenehal vpiti, da se bo odselil. Zatrdila je, da z nožem ni zamahnila, niti ni imela takšnega namena, nož je le naslonila nanj. »Nato je nož kar zdrsnil vanj,« je poudarila. Takoj zatem se mu je opravičila, on pa je dejal, naj pokliče reševalce. Oba sta kritičnega dne tudi nekaj spila; on najmanj pet piv, ona pa najmanj tri džus vodke. Dopoldne sta namreč pospravljala stare omare, potem pa sta bila dogovorjena, da gresta k njegovim staršem na kosilo, a sta zamujala, zaradi česar se je med njima vnel prepir. Kot je povedal oškodovanec v preiskavi, je bila celo dopoldne med njima »napetost in nekaj v zraku«. Sojenje se bo začelo 24. januarja.