Zbežal v Italijo

Ubežnik iz koprskega zapora se je javil in opisal, kako mu je uspel pobeg! Poklical je celo upravnika zapora

G.G.
9. 1. 2019, 10.42
Posodobljeno: 10. 1. 2019, 16.59
Deli članek:

Damnjan Mitrović je za Blic v telefonskem pogovoru pojasnil podrobnosti glede pobega iz koprskega pripora.

Blic
40-letni Damnjan Mitrović je prvi, ki mu je uspelo zbežati iz koprskega pripora.
Kako je v zaporu prišel do majhne ročne žage? Nekdo od zunaj mu jo je vrgel prek zaporniškega zidu na dvorišče. In kje jo je skrival? V embalaži za mleko. 

Mitrović in njegov zaporniški cimer Dragan Milosavljević sta v nočnih urah 30. decembra pobegnila iz koprskega pripora. V sobi sta pustila pisno sporočilo, v katerem sta zapisala, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Slovenije, da se ju izroči Srbiji.

Z Mitrovićem se je pogovarjal tudi novinar srbskega Blica. Mitrović je povedal, da se je za beg odločil, ko je izvedel, da ga nameravajo izročiti Srbiji. Da bi načrt uspel, je moral najprej priti v primerno zaporniško celico, da bi lahko imel pregled nad pazniki. S sojetnikom Milosavljevićem sta potrebovala tudi pripomočke. Majhno žagico mu je nekdo vrgel prek zaporniškega zidu na dvorišče, v naslednjih dneh pa jo je skrival v embalaži za mleko.

Prerezala rešetke in po rjuhi na dvorišče ter prek zidu

Za realizacijo sta se odločila v zgodnjih urah 30. decembra. Z žagico sta prerezala rešetke in se po rjuhah (kot v filmih) spustila na dvorišče. Tam sta se povzpela na zabojnike, se povzpela na zid z bodečo žico, pri čemer sta si prav tako pomagala z rjuho, saj bi si sicer porezala roke. Pri plezanju in skoku sta se malenkost poškodovala, Mitrović kolk, Milosavljević pa roko.

Mitrović pravi, da ju je gnala »želja, da se rešita«. Skupaj sta bežala kakšen kilometer, nato pa sta šla vsak svojo pot. »Tudi on je uspel pobegniti. Vem, da mu je uspelo,« pravi Mitrović, ki dodaja, da je nadaljeval pot po gozdu in tako je tudi prečkal mejo med Slovenijo in Italijo.

Veza v Trstu

Ko je prišel v Italijo, je na ulici prosil neko žensko, da mu posodi telefon, ker da se mu je pokvaril avto in mora poklicati ženo. Res je poklical ženo in ji povedal, naj ga v Trstu pričaka eden od prijateljev. Že čez nekaj minut je na ulici zagledal taksi, ga ustavil, normalno plačal in se odpeljal do Trsta.

Po begu je Mitrović celo poklical upravnika koprskega zapora. Pravi, da je bil upravnik začuden, saj je mislil, da ga bo zafrkaval. Mitrović pa mu je pojasnil, zakaj in kako je zbežal, zato da ne bi padla krivda na katerega od paznikov.

Trdi, da se ni pečal z mamili

Zakaj je bil prijet? Prvič v Italiji leta 2014, domnevno zaradi preprodaje marihuane v Beogradu, kar sam zanika. Po zaslišanju so ga izpustili, Mitrović pa je v Italiji zaprosil za azil, saj je menil, da ga morajo zaščititi pred oblastmi v Srbiji. V naslednjih letih je živel v Italiji in se ukvarjal s prodajo peletov, tudi na območju Slovenije, kjer so ga pred štirimi meseci prijeli, saj je Srbija za njim razpisala tiralico.

Mitrović zaključuje, da bi se vrnil v Srbijo, če bi mu omogočili pravično sojenje.