Oškodovanje stanovanjske zadruge

Višje sodišče potrdilo, Teran in Gnilšak za dve leti in pol v zapor

S.R./STA
9. 1. 2019, 10.29
Posodobljeno: 9. 1. 2019, 14.27
Deli članek:

Francu Teran, nekdanji predsednik Stanovanjske zadruge Gorenjske, in nekdanji odvetnik Kristijan Gnilšak sta pravnomočno obsojena za oškodovanje stanovanjske zadruge.

Bobo
Fotografija je simbolična.
Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je na vlado naslovil pobudo za spremembo več določb kazenskega zakonika, predvsem za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva na način, ki bo kaznivo dejanje opredelil kot vsak spolni odnos brez privolitve oz. za uvedbo t. i. modela "ne pomeni ne". Kot so izpostavili v Levici, "stroka že vrsto let opozarja na problematiko obravnave spolnega nasilja v Sloveniji".

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo Okrožnega sodišča v Kranju, ki je nekdanjemu predsedniku Stanovanjske zadruge Gorenjske Francu Teranu in nekdanjemu odvetniku Kristijanu Gnilšaku za zlorabo položaja ter oškodovanje zadruge prisodilo dve leti in pol zapora. Sodba je tako postala pravnomočna, poroča Dnevnik. 

Teran in Gnilšak sta bila obsojena že januarja 2016. Sodnica Marjeta Dvornik je presodila, da Teran s premoženjem zadruge ni ravnal v njeno dobro, ker se je z Gnilšakom leta 2010 dogovoril, da bo denar iz poravnave z Mestno občino Kranj v višini 620.000 evrov namesto na račun zadruge nakazan na račun Gnilšaka. 

Gnilšak je svetoval tudi tedanjemu kranjskemu županu Mohorju Bogataju in odkupoval terjatve upnikov zadruge. Približno polovica denarja je res šla za poravnavo dolgov zadruge, preostanek v višini 353.000 pa si je prisvojil Gnilšak, je v skladu z obtožnico presodila sodnica. 

Ponovno odločanje

Višje sodišče v Ljubljani je novembra 2016 prvostopenjsko sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču. Po ponovljenem dokaznem postopku sodnica Dvornikova svojega mnenja ni bistveno spreminjala. Odločila je, da je Teran zlorabil položaj, Gnilšak pa mu je pri tem naklepno pomagal. 

Sodišče jima je ob zaporni kazni izreklo še stranske denarne kazni, vsak mora plačati še okoli 5000 evrov. Gnilšaku bo odvzeto nezakonito pridobljeno premoženje v višini 350.000 evrov. Teran poleg tega še tri leta po prestani kazni ne more biti imenovan za predsednika Stanovanjske zadruge Gorenjske.