Zloraba

Prostitutka Staša je morala potešiti tudi 18 moških na dan

Janja Ambrožič / Dolenjski list
8. 1. 2019, 06.45
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 07.11
Deli članek:

Nesmiselno se je slepiti, da se prostitucija ne izvaja po domala vseh mestih, kajti dokler bodo obstajale stranke, se bodo našli tudi ponudniki. Prostitucija sama po sebi ni kazniva, kar pa ne velja za njeno izkoriščanje.

Profimedia
Dekleta so morala nuditi usluge najstarejše obrti. (fotografija je simbolična)
Prav je, da pojasnimo, zakaj Dursuma nismo smeli fotografirati. Namreč, sodišče obravnave ni pravočasno objavilo na svoji spletni strani in posledično nismo mogli pridobiti dovoljenja za fotografiranje, ki ga mora izdati vrhovno sodišče.

Konec avgusta lani so policisti razkrili, da so stopili na prste zakoncema iz Štajerske, ki sta se ukvarjala s tem poslom. Zdaj ko je zadeva prišla na sodišče, je postalo jasno, da sta to Jasna in Dursum Brković iz Maribora. Tožilstvo jima očita, da sta od julija 2017 do konca avgusta lani vodila prostitucijo z zlorabo žensk na območju Novega mesta in Celja.

Nina, Lea in Staša

Posel je bil dobro vpeljan. Dursum je skrbel za najem prostorov, njegova soproga pa za stranke. Oddala je oglas, sprejemala klice in moške usmerjala k trem ženskam, starim od 20 do 46 let, dvema državljankama Srbije in eni Ukrajinki, ki so bile nastanjene v Novem mestu in Celju. Njihova »umetniška« imena so bila Nina, Lea in Staša. Tožilstvo zakoncema Brković očita, da sta zlorabila ranljivi socialni položaj prostitutk, ki izhajajo iz socialno šibkih okolij, da sta jih zaradi spolnega izkoriščanja spravila v podrejen položaj, tako da so bile odvisne od njiju, ter izkoriščala njihovo nemoč in nesamostojnost pri odločanju o izbiri stanovanj, strank, pa tudi storitev in cen.

Pobrala polovico

Seveda zaslužek ni bil v celoti od žensk, temveč sta zakonca pobrala svoj delež (polovico). Ogrožala sta njihovo zdravje, saj so se morale izpostavljati spolnim boleznim, poleg tega v najetih sobah niso bile varovane in je obstajala nevarnost, da postanejo žrtve nasilnih strank. Ženske so bile obremenjene do te mere, da so morale delati tudi po 13 ur na dan in medtem sprejeti tudi po 18 moških. Iz obtožnice, ki jo je tožilstvo spisalo na skoraj sto straneh, je razvidno, da naj bi Jasna ženske priganjala k hitrejšemu sprejemanju strank.

Priznal krivdo, zataknilo se je pri denarju

Dursum je skupaj s svojim zagovornikom Markom Štamcarjem že stopil pred novomeško okrožno sodnico Melito Perko. »Res mi je žal za to, kar se je zgodilo. Nevede sem padel noter, nisem vedel, da je to, kar počnem, kaznivo dejanje. Od tega nisem imel materialne koristi,« je dejal 46-letnik in poudaril, da je bila njegova naloga urediti stanovanja.

Tožilec Bojan Avbar je povedal, da je tožilstvo z obtožencem in obrambo sklenilo predhodni dogovor o priznanju krivde in poldrugem letu zapora. Naroka za izrek kazenske sankcije še niso izpeljali, zataknilo se je pri odvzemu protipravno pridobljene premoženjske koristi, zato bodo angažirali izvedenca finančne stroke, da bo ugotovil, koliko denarja si je obtoženi s tem poslom pridobil. Tožilstvo je ugotovilo, da naj bi obtoženca v obravnavanem obdobju z zlorabo prostitucije pridobila nič manj kot 92 tisoč evrov. Brkoviću naj bi sankcijo izrekli sredi februarja.

Njegova soproga, 52-letna Jasna Brković, naj bi pred sodnico stopila 23. januarja. Glede na obtožnico se v njenem primeru obeta strožja sankcija, saj je bila njena vloga v poslu bistveno večja kot moževa. Če na njenem predobravnavnem naroku ne bo priznanja krivde, se obeta »sočno« sojenje. Verjetno si ga najmanj želijo stranke.