Žrtve iskali tudi po gozdu

VIDEO: Groza na avtocesti: na poti v zabavišče umrlo pet otrok

R.T.
4. 1. 2019, 18.34
Posodobljeno: 4. 1. 2019, 18.54
Deli članek:

V včerajšnji grozljivi nesreči na avtocesti na severu Floride je umrlo sedem oseb, več se jih še vedno bori za življenje. Zdaj je znano, da je bilo med žrtvami kar pet otrok.

Twitter
Tragedija je vzela sedem življenj.

Včerajšnje silovito trčenje dveh tovornjakov s polpriklopniki, kombija in osebnega vozila se je končalo z eksplozijo ter sedmimi smrtnimi žrtvami. Še najmanj osem ljudi je pristalo na urgenci, pri čemer naj bi jih bilo več v kritičnem stanju. Tragedija je po poročanju ameriških medijev vzela življenja petih otrok, ki so bili na poti v slovito zabavišče Disney World. Umrla sta tudi oba voznika tovornjakov. 

Tragedija se je začela s trčenjem tovornega vozila in avtomobila, ki sta nato oba prebila sredinsko varnostno ograjo ter prekrižala pot še enemu tovornemu vozilu in kombiju, polnemu otrok. »Ko sta trčila oba tovornjaka, sta oba končala v plamenih,« je dejal policijski načelnik Patrick Riordan, ki je dodal, da je v tistem trenutku skozi gorečo gmoto pripeljalo še peto vozilo, to pa da je povozilo ljudi, ki jih je vrglo iz vozil ali pa so se iz razbitin rešili sami. V nesreči se je po cestišču izlilo skoraj 200 litrov dizelskega goriva, zaradi česar je nastal tudi obsežen požar. 

Nesrečo videl v vzvratnem ogledalu 

Eden od očividcev tragedije je bil Vinnie De Vita, ki se je tudi sam za las izognil nesreči. »V vzvratnem ogledalu sem videl, kaj se je zgodilo takoj za menoj. Zaslišal sem hrup, če bi takrat pritisnil na zavoro, bi bil v nesreči udeležen tudi sam. V približno 15 do 20 sekundah je nato eksplodiralo. Ostala je samo še ognjena krogla,« je opisal. Po navedbah enega od policistov je bila po nesreči avtocesta posejana z razbitinami in osebnimi predmeti, reševalci pa so s pomočjo helikopterja morebitne žrtve iskali tudi v bližnjem gozdu.

Na prizorišče nesreče je skupaj s svojo družino pripeljala tudi študentka Nicole Towarek, ki je pojasnila, da je bilo vse »zavito v črn gost dim, ob vozilih so ležali ljudje, po vsem cestišču so bile vidne dolge sledi zaviranja, na kraju pa so se zbirali reševalci. Nenehno smo videvali male eksplozije in plamene. Vročina je bila neznosna.« 

Gre za najhujšo prometno nesrečo na območju od leta 2012, ko je v verižnem trčenju umrlo enajst ljudi. Gasilci so požar pogasili, avtocesta pa je bila zaprta vse do današnjega jutra po lokalnem času. Preiskovalci nesrečo obravnavajo kot kaznivo dejanje umora, a razlogov za to še niso pojasnili.