Rekonstrukcija

Kako sta pripornika pobegnila iz koprskega zapora?

B.K.
31. 12. 2018, 13.35
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 13.42
Deli članek:

Klasika. Prežagala sta rešetke in rjuhe zvezala v vrv.

PU Koper
Pobegla zapornika

Pripornika Damnjan Mitrović in Dragan Milosavljević sta iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper pobegnila v soboto, v zgodnjih jutranjih urah. Kako se je zgodilo?

Ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka v koprskem zaporu , so pazniki opazili, da se omenjena pripornika ne nahajata v sobi. Odgovorni so hitro pregledali posnetke nadzornih kamer in ugotovili, da se je pobeg zgodil okrog pol četrte jutranje ure. Pripornika sta pobegnila na lahko bi rekli klasičen način, in sicer tako, da sta prežagala rešetke na oknu ter jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela preko rezilne žice na streho tovornega vhoda. Od tam sta se s pomočjo prirejene vrvi spustila preko zunanjega zida na cesto pri tovornem vhodu.

PU Koper
Dragan Milosavljević

Pobegla sta se na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Kopru v priporu nahajala od konca letošnega poletja. Oba sta skladno s Kazenskim zakonikom Srbije obtožena kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je ob tem osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, skladno s 3. odstavkom 308. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper so opravili rekonstrukcijo dogodka, po kateri so ugotovili, da sta pripornika pobeg skrbno načrtovala in natančno preverila tudi aktivnosti in postopke pravosodnih policistov v nočnem času. Prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv, so sporočili z Uprave za izvrševanje kazenjskih sankcij.

PU Koper
Damnjan Mitrović

Koprski zapor sicer deluje že 15 let, do sedaj pa primera pobega še niso imeli.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je že imenoval posebno komisijo, ki bo ugotavljala okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih.

Letos smo sicer v slovenskih zaporih zabeležili štiri poskuse bega iz zaprtih delov zavodov, ki so jih zaposleni uspešno preprečili. Poleg koprskega pobega pripornikov se je zgodil še pobeg obsojenca iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje, ki je bil po razpisu tiralice priveden na nadaljnje prestajanje zaporne kazni.