Mobing

Dobrajčeva se je na pravobranilstvu igrala rusko ruleto

S.S.
31. 12. 2018, 20.20
Deli članek:

Na delovnem in socialnem sodišču poteka postopek, ki ga je zoper državo sprožila nekdanja poslanka Polonca Dobrajc. Slovenijo toži zaradi mobinga in trpinčenja na delovnem mestu v času, ko je bila zaposlena kot državna pravobranilka.

STA
Polonca Dobrajc za trpinčenje zahteva odškodnino.

Dobrajčeva pravi, da je bila na državnem pravobranilstvu izredno obremenjena že od samega začetka, najhuje pa je bilo leta 2009, ko je bila dobesedno zasuta z delom, in sicer s številnimi pripravljalnimi vlogami, zamudnimi sodbami, pravdnimi spisi, naenkrat je bilo treba rešiti tudi več kot 240 izvršb v tujini …

»Zvečer se nisi mogel več spomniti, kaj si podpisal; šel si se rusko ruleto,« je dejala Dobrajčeva. Prepričana je, da je v delo prejemala več spisov kot sodelavci ali pa so bili njej dodeljeni med bolj zahtevnimi. Krivico naj bi ji na državnem pravobranilstvu delali tudi, kar zadeva dežurstva in koriščenje letnega dopusta.

Sesedla se je in gledala v steno

Nekega dne naj bi naletela na izpraznjeno pisarno, na mizi pa naj bi jo čakala odredba, da bodo vse njene spise pregledali in zaključili, kar se po njenih besedah ni zgodilo še nikdar nobenemu oddelku, sploh pa ne posamezniku. Takrat se je po lastnih besedah sesedla in deset minut nepremično gledala v steno. Ko se je za pojasnila obrnila na generalnega direktorja, je ta le preklical odredbo.

Očitali so ji tudi politično zgodovino

Poleg tega naj bi ji nekatere sodelavke očitale njeno politično zgodovino; kot je znano, je bila Dobrajčeva v državni zbor izvoljena trikrat, najprej na listi SNS, potem pa je prestopila v SDS. »Me smo se morale za mandat potruditi, ti si pa politična,« naj bi ji večkrat govorile. Kakorkoli. Dobrajčeva od države za osem let trpinčenja v tožbi zahteva okrog 30 tisoč evrov odškodnine.

Trpi za depresijo in anksioznostjo

Pooblaščenec Dobrajčeve, odvetnik Mitja Pavčič, je na začetku sojenja predložil potrdilo psihiatra, da tožnica trpi za depresijo in anksioznostjo, težave pa naj bi se še posebej izrazile v času sojenja, saj da sodni proces »reaktivira boleče spomine in strašne dogodke«. Poleg duševnih težav so zdravniki Dobrajčevi diagnosticirali tudi aritmijo in sindrom fibromialgije. Zaradi zdravstvenih težav je zdaj Dobrajčeva invalidsko upokojena.