Dve leti in štiri mesece

Poljak, ki je bežal pred koprskimi policisti, spoznal svojo kazen

G.G./STA
24. 12. 2018, 14.14
Posodobljeno: 24. 12. 2018, 14.18
Deli članek:

Poljaka Kamila Konopko, ki je avgusta uprizoril filmski beg pred policisti, je sodnica Nataša Tomazini Tonejc danes spoznala za krivega, upoštevajoč sporazum s tožilstvom o priznanju krivde pa mu je izrekla enotno zaporno kazen dveh let in štirih mesecev.

PU Koper
Poljak je trčil v policijsko vozilo.

Konopka je najprej naletel na policijsko kontrolo na podeželski cesti v bližini meje s Hrvaško in od tam pobegnil. Ustaviti ga ni mogla niti policijska patrulja pri Vanganelu, kjer je mladenič celo trčil v policijsko vozilo, preden je v Šalari naletel na odklenjen avto in z njim pobegnil dalje. Pri zasledovanju obtoženega sta bila dva policista huje poškodovana.

Poljak, ki je vse od začetka avgusta v priporu, na predobravnavnem naroku pred dobrim mesecem dni krivde ni priznal, na začetku glavne obravnave pa sta tožilstvo in obramba sodišče seznanila s sporazumom o priznanju krivde, ki ga je obtoženi podpisal prejšnji teden. V njem je Konopka priznal dve kaznivi dejanji preprečitve uradnega dejanja in eno kaznivo dejanje velike tatvine. Za vsako kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja je pristal na kazen enega leta in enega meseca zapora, za veliko tatvino pa na pet mesecev zapora, za vsa kazniva dejanja skupaj pa se je dogovoril za enotno kazen dveh let in štirih mesecev zapora. Konopka je sam k temu dodal, da obžaluje, kar je storil, in sprejema odgovornost za svoja dejanja.

Sodnica je sporazum o priznanju krivde sprejela, pri izreku kazni pa je v celoti sledila predlogu iz sporazuma. V čas zapora se bo Konopki štel čas, ki ga je že preživel v priporu, sodišče pa ga je na predlog obrambe oprostilo plačila stroškov postopka. Kot je opozoril Konopkin zagovornik Dean Babič, mladenič namreč nima ne prihodkov ne premoženja.

Policista Simona Boleta, ki ga je Poljak med begom oplazil z vozilom in ki je kot oškodovanec zahteval dobrih 25.000 evrov odškodnine, je sodišče napotilo na pravdo. Bole, ki bi moral sprva danes pričati na glavni obravnavi, je še na bolniškem staležu, v sodno dvorano pa je prišel s pomočjo bergle.

Pokazal veliko predrznost

Tomazini Tonejčeva je v obrazložitvi sodbe spomnila, da je za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja predvidena kazen od enega do petih let zapora, za kaznivo dejanje velike tatvine pa kazen do petih let zapora. Pri omenjenih kaznivih dejanjih je Konopka po mnenju sodišča pokazal veliko predrznost, po drugi strani pa je izvedenka psihiatrične stroke ugotovila, da je bil mladenič sicer sposoben razumeti težo svojih dejanj, a je imel zmanjšano možnost jih obvladovati.

To je sodnica upoštevala pri višini odmerjene kazni. Na predlog tožilstva je sodnica poleg tega iz razloga begosumnosti Konopki podaljšala pripor do nastopa prestajanja kazni.