Opustošenje

VIDEO in FOTO: V uničujočem cunamiju najmanj 168 mrtvih in na stotine poškodovanih

S.R.
23. 12. 2018, 07.41
Posodobljeno: 23. 12. 2018, 10.30
Deli članek:

Na obalna območja Indonezije je v noči na nedeljo udaril silovit cunami, ki je za seboj pustil opustošenje. Umrlo je najmanj 168 ljudi.

Reuters
Opustošenje po cunamiju.

Cunami je zadel območje morske ožine med indonezijskima otokoma Java in Sumatra. Po navedbah indonezijske agencije za meteorologijo, klimatologijo in geofiziko naj cunami ne bi bil posledica potresa, temveč najverjetneje vulkanske dejavnosti zloglasnega ognjenika Krakatoa oziroma Krakatav. Terjal je najmanj 168 življenj, poškodovanih pa naj bi bilo 745 ljudi, so sporočile lokalne oblasti. Po doslej razpoložljivih podatkih med žrtvami naj ne bi bilo tujcev, so za STA povedali na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). To pomeni, da cunami predvidoma ni terjal življenj Slovencev. Slovensko veleposlaništvo v avstralski Canberri sicer podatke natančno spremlja, so dodali in opozorili, da se podatki v zvezi z žrtvami še spreminjajo.

Cunami je brez vnaprejšnjega opozorila prizadel tudi pri turistih priljubljena obalna območja. Po navedbah lokalnih oblasti je močan val porušil več sto stavb, domačini in turisti pa so v paniki bežali na varno, še poroča STA. Reševalci pregledujejo ruševine v iskanju preživelih. V treh indonezijskih regijah pogrešajo najmanj 30 ljudi, število mrtvih pa se bi tako lahko še dvignilo.

Reuters
Opustošenje po cunamiju.

Plima in podvodni plaz?

Po navedbah oblasti bi cunami lahko sprožila neobičajno močna plima, ki je posledica luninih men, in podvodni plaz, ki naj bi ga sprožil vulkan, še poroča STA. "Kombinacija je sprožila nenadni cunami, ki je prizadel obalo," je dejal tiskovni predstavnik indonezijske reševalne službe Sutopo Purwo Nugroho. Indonezijska geološka služba sicer potek dogodkov še preiskuje.

Indonezijske oblasti so sprva sicer trdile, da val ni bil cunami, pač pa zgolj plima. Nugroho se je kasneje opravičil in na Twitterju zapisal, da zaradi odsotnosti potresa sprva ni bilo enostavno ugotoviti, kaj se dogaja. "Če smo se na začetku zmotili, nam je žal," je dodal. Cunami je sicer najbolj uničujoče prizadel provinco Pandeglang na zahodu Jave. O mrtvih poročajo še z bolj severne province Serang ter province Južni Lampung na otoku Sumatra.

Reuters
Indonezijo je prizadel cunami.

Krakatoa

Sundska ožina ločuje otoka Javo in Sumatro ter je od indonezijske prestolnice Džakarta oddaljen približno 100 kilometrov. Ognjenik Krakatoa, ki se tudi sam nahaja v prelivu, že zadnjih nekaj mesecev bruha dim, pogosti pa so tudi manjši izbruhi lave. Zloglasni Krakatoa se je v zgodovino že zapisal z enim najhujših izbruhov v zgodovini. Izbruh leta 1883 in posledični cunami, ki ga je povzročil, sta namreč vzela več kot 36.000 življenj.