Dvojni umor v Maroku

V Bovcu pretreseni: »Draga Louisa, za vedno boš ostala v naših srcih«

S.R.
19. 12. 2018, 10.05
Posodobljeno: 19. 12. 2018, 10.05
Deli članek:

Maroška policija je včeraj aretirala tri domačine, osumljene, da so umorili skandinavski turistki.

Facebook
Louisa v Sloveniji.

Spomnimo, ob vznožju gore Toubkal v gorovju Atlas so v ponedeljek našli trupli 28-letne Norvežanke Maren Ueland in 24-letne Danke Louise Vesterager Jespersen. Obe sta imeli prerezan vrat, umorjeni pa sta bili na osamljenem kraju v bližini vasi Imlil. 

Policija je trojico moških, osumljenih krutega dvojnega umora, prijela v Marakešu, vsi trije pa naj bi bili domačini. Osumljenci so sicer kampirali v bližini mesta, kjer sta si šotor postavili turistki, poročajo lokalni mediji, po navedbah očividcev pa naj bi trojica območje zapustila ob približno 3. uri v noči na ponedeljek. Videli naj bi jih tudi v nedeljo zvečer, ko so se odpravili do svojega tabora. 

Gorski vodnik in jokajoči turisti 

Trupli so v ponedeljek našli drugi turisti, ki so postopali po tem območju, ki služi kot izhodiščna točka za pohodniške izlete na goro Toubkal. Te pretresene in jokajoče turiste je nato srečal lokalni gorski vodnik, ki je nemudoma poklical policijo. Po navedbah enega od virov pri zločinu ni šlo za rop, ki se je končal v krvi, saj naj morilci ne bi odnesli osebnih stvari umorjenih turistk. Za razjasnitev vseh okoliščin dogajanja si s pomočjo Interpola prizadeva tudi norveška Nacionalna služba za preiskavo kaznivih dejanj (Kripos). 

Facebook
Umorjena Norvežanka Maren Ueland.

Kdo sta žrtvi? 

28-letna Maren Ueland prihaja iz kraja Bryne v norveški regiji Rogaland, 24-letna Louisa Vesterager Jespersen pa iz danskega kraja Ikast v zahodnem Jutlandu. Obe sta obiskovali drugi letnik dodiplomskega študija na Univerzi USN v norveškem mestu Bø. Kot je poročal portal 24ur, je mlajša Louisa del poletja preživela v Sloveniji, saj je bila tri mesece zaposlena kot inštruktorica raftinga na Soči v Bovec Šport Centru, kjer so se na tragično novico o njeni smrti že odzvali z ganljivim zapisom. »Draga Louisa, za vedno boš ostala v naših srcih, pogrešali te bomo,« so zapisali. »Tukaj sem sedela z velikim nasmehom na obrazu, potem ko sem nekaj čudovitih tednov v Sloveniji preživela na tečaju reševanja iz divjih voda! V zraku je bilo čutiti poletje, prijetni ljudje, spuščanje po vrveh, plavanje, kanjoning, nekaj raftinga, veliko učenja in tako naprej. In da, tečaj smo opravili vsi. Zato hura, prijatelji in Slovenija, vidimo se kmalu!,« je Louisa aprila zapisala na facebooku. 

Irene Ueland, mati preminule Maren, je za norveške medije dejala, da je o dvojnem umoru v ponedeljek zvečer izvedela iz medijev ter da jo je nemudoma prešinila strahotna misel, da bi lahko šlo za njeno hčerko in njeno prijateljico. »Poklicala sem policijo, a niso vedeli ničesar. Malo pozneje, ko sem se z avtomobilom iz Varhauga vozila domov v Bryne, so me poklicali nazaj. Dejali se mi, naj se ustavim. Spoznala sem, da se je zgodilo točno to, česar smo se bali,« je Irene Ueland pojasnila za Stavanger Aftenblad.