Libanonski kemik

Domnevni naročnik umora iskani strokovnjak

S.S.
18. 12. 2018, 21.00
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je z zasliševanjem prič obrambe nadaljevalo sojenje Michelu Stephanu zaradi očitkov o napeljevanju k umoru nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu (KI) Janeza Plavca.

Primož Lavre
Obtoženi Michel Stephan

University of Birmingham
Priča Ulrich Günther.

Senat je včeraj zaslišal Ulricha Güntherja, profesorja biofizikalne kemije na univerzi v Birminghamu, ki je obtoženega označil za velikega in iskanega strokovnjaka na svojem področju. »V Sloveniji je morda deset takšnih ljudi, v Nemčiji morda sto,« je dejal Günther.

Priča in obtoženi sta se spoznala v začetku devetdesetih v ZDA kot mlada znanstvenika, od takrat sta v stalnih stikih, sodelovala pa sta tudi strokovno: »Michel je odličen kemik, zame je opravil nekaj sintez.« Po besedah priče je bilo Stephanu ob odhodu z inštituta težko. »Mislim pa, da je to trajalo nek kratek čas, saj je potem našel novo službo,« je dejal Günther. Po oceni priče si Stephan, ko si je našel novo službo, sploh ni več prizadeval, da bi se vrnil na inštitut: »Michel je zelo znanstveno usmerjen, hkrati pa ga zanima industrija. Ne vem, za katero podjetje je delal, omenjal je posle s farmacevtsko industrijo, deloval je zadovoljen.«

Začuden nad umorom Jamnika

Pojasnil je tudi, da sta se nazadnje srečala decembra 2016, ko je Stephan pri njem ostal dva dni. »Govorila sva o znanosti, pomagal mi je celo popraviti avto. Vprašal sem ga o razmerah na inštitutu, a je odvrnil, da nima stikov,« je dejal Günther. Stephan mu je takrat omenil tudi umor direktorja inštituta Janka Jamnika in ob tem dodal: »Ali si lahko predstavljaš, da se kaj takšnega lahko zgodi?« Nemški strokovnjak pa pozna tudi Plavca, in sicer kot znanstvenika, ki deluje na istem področju. Nazadnje sta se videla na neki konferenci v Birminghamu avgusta letos, ko mu je Plavec na kratko omenil tudi to, da naj bi Stephan naročil njegov umor. »Bil je zelo začuden, ker s Stephanom ni imel nobenega konflikta, nista se videla že sedem let,« je dejal Günther. Celotno zgodbo je sicer Nemec izvedel od Barbare Mohar, vodje enega od laboratorijev znotraj inštituta, kjer je Stephan delal in imel opremo. Moharjeva ga je tudi poklicala ob aretaciji Stephana in mu »zelo razburjena« povedala, da so ga »v nekem gozdu dobili z nekim Iračanom z orožjem«.

STA
Oškodovanec Janez Plavec.

Je naročil dva umora?

Stephan je v zagovoru očitke tožilstva označil za absurdne. Glede znanstva z Alijem pa je pojasnil, da ga je uril v samoobrambi. Kot je znano, je policija Stephana prijela 18. oktobra, ko sta na Rožniku skupaj z Alijem testirala pištolo.

Tožilstvo je prepričano, da sta libanonskega znanstvenika vodili maščevanje in sovraštvo, saj naj bi Plavca krivil za izgubo službe leta 2010 in onemogočanje njegove ponovne zaposlitve na inštitutu. Stephan pa naj bi napeljeval tudi k umoru tajnega policijskega sodelavca Alija, danes zaščitene priče, ki mu je, tako tožilstvo, obtoženi brez uspeha ponujal 25 tisoč evrov, da izvrši umor Plavca. Kaj več o tem bo menda povedal Stephanov nekdanji sopripornik Alen K., ki pa ga včeraj spet niso dočakali na sodišču, saj je zdaj svoboden človek. Neuradno naj bi Stephan k umoru Alija nagovarjal Mervana Šljivarja, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču trenutno sodijo zaradi domnevne vpletenosti v umor Nedžada Klićića alias Cazinskega Ramba v BiH septembra 2014. Kakorkoli. Zaradi Stephanovega domnevnega napeljevanja k umoru Alija je tožilstvo podalo predlog za sodno preiskavo, o katerem pa sodišče še ni odločilo.