Umrl pri gozdnih opravilih

Med podiranjem bukve hudo poškodovan obležal ... Ni mu bilo pomoči

J.P./STA
13. 12. 2018, 10.47
Posodobljeno: 13. 12. 2018, 11.04
Deli članek:

Pri gozdarskih opravilih in spravilu lesa v gozdu v Stopercah je v sredo zjutraj prišlo do delovne nesreče, v kateri je zaradi hudih poškodb nekaj ur pozneje v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor umrl 61-letni domačin.

Profimedia
Pokojni je pri delu uporabljal zaščitna oblačila, varnostne čevlje in čelado z glušniki (fotografija je simbolična).

V gozdu je delal skupaj z 51-letnikom, ki je poklical na pomoč, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Podiral bukev

Kot so pojasnili na policiji, je 61-letnik na zelo strmem pobočju okoli 8.30 z motorno žago podiral bukev, ki se je na višini 70 centimetrov razraščala v tri debla. Ko je požagal zadnjega od treh debel, dolgega okoli 18 metrov, je to, namesto da bi padlo s krošnjo proti dolini, padlo po klancu navzgor in z debelejšim koncem pričelo drseti v dolino. Pri tem je s krošnjo oz. vejami zadelo 61-letnika, ki je zaradi tega padel in hudo poškodovan obležal.

Poškodovanega je okoli 9. ure našel mlajši kolega, ki je kakih 50 metrov stran opravljal čiščenje gozdne ceste in takoj zaprosil za pomoč reševalcev. Gasilci, ki so prišli na kraj, so poškodovanega potem, ko ga je oskrbela zdravnica, prenesli do gozdne ceste. Tam so ga v oskrbo prevzeli reševalci ptujskega zdravstvenega doma, nato pa so ga s helikopterjem slovenske vojske prepeljali v Maribor. Tam je malo pred poldnevom zaradi prehudih poškodb umrl.

Pokojni je pri delu uporabljal zaščitna oblačila, varnostne čevlje in čelado z glušniki. Policisti so z ogledom kraja nesreče in po zbranih obvestilih tujo krivdo za smrt izključili. O ugotovitvah bodo s poročilom seznanili pristojno tožilstvo.