Zakonca Porić, Fikreta in Damir, sta bila aprila po nenadnem priznanju, da sta tri leta in pol novačila dekleta z Balkana in jih v Ljubljani imela za sužnje, obsojena na zaporni kazni: Fikreta na enotno kazen tri leta in šest mesecev zapora, Damir pa na dve leti in enajst mesecev zapora.

A se že takrat Fikretin zagovornik, odvetnik Žiga Klun, s priznanjem ni strinjal, češ da njegova klientka ne razume, kaj to sploh pomeni in kakšne posledice ji lahko prinese, zato se je tudi pritožil na višje sodišče in uspel. Sodba je bila zanjo potem razveljavljena, za moža pa potrjena. Na ponovljenem sojenju se bodo morali sodniki osredotočiti na Fikretino prištevnost. Ko je bila namreč še v priporu, so v primer pritegnili izvedenca psihiatra in ga vprašali, ali je zmožna prestajati pripor ali naj jo raje premestijo na forenzični oddelek. Ugotovitve so potem šle v prid klasičnemu priporu, vendar so višji sodniki pritrdili obrambi, da je treba njeno psihično stanje podrobneje razdelati na novem sojenju.

Ko je ena odšla, sta pripeljala drugo …

Spomnimo: obtožena, skupaj imata tri mladoletne otroke, Fikreta pa je mati še 13-letnemu dečku, sta po navedbah iz obtožnice prek spletnega oglasnika Dijaspora Oglasi novačila ženske, da bi opravljale delo varuške. Obljubljala sta jim plačilo od 350 do 500 evrov mesečno, streho nad glavo in prehrano. V Slovenijo sta tako od oktobra 2013 do aprila 2017 zvabila deset žensk iz Srbije, Hrvaške in BiH ter izrabila njihovo ranljivost.

Ženske so morale namreč delati več od dogovorjenega, in sicer vse dni v tednu, tudi do 15 ur na dan. Plačane so bile precej manj ali pa celo nič, omejevala sta jim gibanje, komunikacijo z domačimi, odrekala hrano, spati so morale na hodniku, ena izmed njih pa celo na balkonu. Psihofizično trpinčenje je trajalo toliko časa, dokler niso oškodovanke pobegnile same oziroma so jih rešili domači. Ko je ena odšla, sta pač pripeljala drugo, eno od oškodovank, ki naj bi zaradi terorja izgubila kar 18 kilogramov, pa naj bi Fikreta tudi spolno zlorabila z banano.