Logatec

Nakupovanje jajc se je končalo s poskusom uboja

S.S.
5. 12. 2018, 20.30
Deli članek:

Odvisnik z nožem nad babico, za katero bi po predčasnem odpustu iz zapora moral skrbeti ...

Samo Strel
Obtoženi Rovan je od obiska preiskovalnega sodnika v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Davidu Rovanu, obtoženemu poskusa uboja, povzročitve dveh lažjih telesnih poškodb in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Triintridesetletnik iz Logatca je 27. maja lani ob prihodu domov besnel nad svojo 82-letno babico, ker mu ni hotela izročiti piva, napadel pa je tudi mamo in strica ter grozil policistom.

Zaradi napake obveljal za neprištevnega

Tožilstvo je najprej po sodni preiskavi vložilo predlog za varstveni ukrep obveznega zdravljenja, saj je izvedenka psihiatrične stroke dr. Marga Kocmur ocenila, da je bil Rovan v času napada neprišteven. Med obravnavami pa se je potem izkazalo, da se je izvedenka zmotila pri izračunu stopnje alkohola. Sodišče je določilo novega izvedenca psihiatrije, dr. Vanjo F. Rejca, in ta je ocenil, da je bil Rovan le bistveno zmanjšano prišteven in torej zrel za kazenski pregon. Sodišče je izvedence in priče že zaslišalo v prvotnem postopku za izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva, a jih zdaj, ko mu sodijo po obtožnici, vabijo ponovno.

Vklenjen sedel na pločniku in vpil

Včeraj je svoje mnenje tako znova predstavila psihiatrinja Kocmurjeva, ki je tudi pojasnila, zakaj je najprej prišlo do napake, in zaključila, da je Rovan kazniva dejanja zagrešil bistveno zmanjšano prišteven. Po izračunu toksikologinje dr. Majde Zorec Karlovšek je imel 33-letnik v času napada v krvi 1,3 promila alkohola, zaužil pa je tudi metadon in pomirjevala, ki pa nanj še niso učinkovala, saj je tablete pojedel kakšnih 20 minut, preden se je z nožem spravil nad družino. Znova je bila včeraj zaslišana tudi dr. Ana Kermavnar Marinšek, ki je bila kritičnega dne dežurna zdravnica. Pojasnila je, da so okrog 15. ure prejeli klic, da je v Logatcu več oseb poškodovanih. Najbolj krvav je bil Franc Rovan, zato so najprej oskrbeli njega, potem pa še Ivanko in Aleksandro Rovan, ki sta bili lažje poškodovani, a zelo pretreseni. Obtoženi je po besedah zdravnice medtem vklenjen sedel na pločniku in vpil, naj mu da kaj za pomiritev. Z njim sicer na »kraju zločina« ni imela opravka, so ga pa potem policisti k njej privedli na strokovni pregled. Tam ji je povedal, da je zaužil dva sendviča in metadon, spil dva decilitra žganja in 12 piv ter pojedel 15 tablet lexaurina. Ocenila ga je kot »lahko vinjenega« in poudarila, da se je obnašal »primerno«.

Nad policiste bi naščuval psa

Spomnimo: Rovan je babico Ivanko najprej potisnil v kot, nato pa jo je z nožem z rezilom dolžine 18 centimetrov zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo Aleksandro, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric Franc. Obtoženi mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem pa ga je sprva zabodel v levo ramo in porezal po nadlahti, zamahnil je tudi proti njegovemu prsnemu košu, a se je stric umaknil in nečaka prijel za roko, da je izpustil nož. Ob prihodu vrhniških policistov na kraj je 33-letnik grozil tudi njima, rekoč, da bo šel po pištolo in ju ustrelil ter nanju naščuval psa. Doslej je v svoj bran povedal, da se opletanja z nožem »skoraj« ne spomni, zato pa je natančno opisal, kaj se je dogajalo pred tem. Babica ga je poslala v trgovino po jajca, a je bila trgovina zaprta, on pa je potem za nekaj časa obtičal v gostilni, kjer se ga je napil s prijatelji. Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni dala piva, spominja se tudi, da je od mame zahteval pomirjevala, nato pa ničesar do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj izpusti nož. Sojenje se bo z zasliševanjem prič in izvedenca Rejca nadaljevalo 22. januarja prihodnje leto.