Jutranja drama v Palermu

VIDEO: Obglavljena Cosa Nostra? Policija prijela domnevnega »botra« sicilijanske mafije

S.R.
4. 12. 2018, 11.24
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 11.41
Deli članek:

Racija italijanske policije je obrodila nekaj dragocenih sadov. V priporu je poleg domnevnega »botra« Cosa Nostre pristalo še njegovih 45 sodelavcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Italijanska policija je v sicilijanskem mestu ob zori izvedla obsežno racijo, v okviru katere so aretirali 80-letnega Settima Minea, ki naj bi ga kriminalna združba Cosa Nostra na srečanju sicilijanskih mafijcev maja letos izbrala za novega »botra.« Mineo naj bi bil naslednik Tota Riina, ki je pred enim letom umrl v zaporu.

Policisti so racijo izvedli ravno na dan mafijskega zborovanja, tako imenovane »kupole«, ko naj bi Minea tudi uradno potrdili za novega botra. Poleg Minea so aretirali še njegovih 45 »pajdašev.« Nabor kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni, je pester, vključuje pa vse od izsiljevanja, oderuštva in nezakonitega posedovanja orožja do požigov, mafijskega udejstvovanja ter drugih zločinov. Mineo, uradno draguljar, je star znanec italijanske policije. Gre za prekaljenega kriminalca z dolgo zgodovino. Nekdaj ga je za pet let v keho poslal Giovanni Falcone, italijanski tožilec, ki se je specializiral za preiskave zločinov mafije in ki je umrl v bombnem napadu maja 1992. Pred dvanajstimi leti so ga znova aretirali in ga obsodili na enajstletno zaporno kazen.

Kot poročajo italijanski mediji, je sicilijanska mafija po obdobju neke vrste brezvladja, ko se na »kupoli« niso sestali več let, to zdaj vendarle uspela organizirati. Kaže torej, da so se posamezni klani odločili za obnovitev strukture, ki so jo uporabljali v preteklosti.