Krvavi obračun

Po prihodu z gmajne se je Slavko cimra pijan lotil z nožem

S.S.
28. 11. 2018, 20.30
Deli članek:

Dvainsedemdesetletni Slavko Grgić, obtožen poskusa uboja sostanovalca v samskem domu, krivde po obtožbi ne priznava. Trdi, da je bil napaden prvi.

Samo Strel
Obtoženi 72-letnik se brani s prostosti.

Pijan kot čep

Posredi je bila žlahtna kapljica, obtoženi je imel v krvi 1,93 promila alkohola, zaradi česar je kaznivo dejanje poskusa uboja zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. 

Incident se je pripetil 30. septembra lani okrog 16.30 v sobi samskega doma v Mekinjah pri Kamniku, kjer po večini živijo delavci in upokojenci iz južnejših republik nekdanje skupne države Jugoslavije.

Obtoženi 72-letni upokojeni rudar je, tako tožilstvo, po sporu z nožem napadel svojega sostanovalca, 62-letnega Petra Miličevića, in ga zabodel v levi del prsnega koša ter desno nogo. Zaradi hude krvavitve je Miličević padel v šok in je bilo njegovo življenje v nevarnosti, piše v obtožnici. Posredi je bila, kot je v takih primerih pogosto, žlahtna kapljica; obtoženi je imel v krvi 1,93 promila alkohola, zaradi česar je kaznivo dejanje poskusa uboja zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Menda sta bila glavna protagonista že dolgo v sporih, tisto soboto, dan po prejeti pokojnini, pa naj bi obtoženi očital oškodovancu, da »samo on kupuje« in da noče z njim po gobe.

Obramba zahteva nova izvedenca

»Jaz sem se samo branil! On je mene tako udaril, da sem v nezavest padel!« je bil suveren Grgić, ko ga je ljubljanska okrožna sodnica Lea Habjanič vprašala, ali priznava krivdo po obtožbi. Nekoliko kasneje je še pristavil: »Jaz sem takrat z gmajne prišel domov.« Zagovornik obtoženca, odvetnik Luka Skvarča, je kot dokazni predlog zahteval postavitev novega izvedenca psihiatrične stroke, ki naj odgovori na vprašanje, ali je bil obtoženi v kritičnem trenutku »sposoben razumeti pomen svojega dejanja in ali je imel v oblasti svoje ravnanje.« Odvetnik Skvarča je zahteval tudi postavitev novega izvedenca medicinske stroke, ki naj poda svoje mnenje »o vrsti in teži poškodb oškodovanca« ter tem, »kakšen učinek imajo navadno takšne poškodbe in kakšen učinek so imele v konkretnem primeru.« Datum glavne obravnave bo sodišče še določilo. Dvainsedemdesetletnik se sicer brani s prostosti. Kot je povedal, v preteklosti še ni bil obsojen, nima premoženja in otrok, »obe ženi pa sta že umrli.«