Brutalni roparji na Celjskem

Dečku na glavo nastavil celo pištolo in jo repetiral

S.S.
21. 11. 2018, 20.45
Deli članek:

Te dni je na okrožnem sodišču še eden izmed sedmih roparjev, ki so lani in letos ropali in napadali premožnejše hiše na Celjskem, v njih pa grozili in pretepali družinske člane, priznal krivdo.

Profimedia
Izrek kazni za vse obtožene je predviden šestega decembra.

Za zdaj so krivdo priznali štirje, in sicer Tim Lampret, Simeun Filipović, Leon Mihalić in Aleksander Levec.Denis Mihalić, Leonov brat, in Anže Jelen se o priznanju še pogajata s tožilstvom, med obtoženimi pa je tudi mladoletnica, ki ji bodo sodili posebej.

Profimedia
V vseh primerih so storilci v hišo prišli pod pretvezo. Eden je pozvonil pri vratih, največkrat je bila to mladoletnica, spravil vse pajdaše v hišo, potem pa so se spravili na delo ...

Štiri rope, ki so izstopali po svoji brutalnosti, je sedmerica obtoženih izvedla med lanskim novembrom in letošnjim februarjem. Hiše so bile skrbno izbrane; šlo je za premožnejše družine, za katere so domnevali, da bi lahko imele doma večje vsote gotovine in drugih dragocenosti. Skupno je združba naropala za več kot 90.000 evrov gotovine in zlatnine.

Dečku v glavo uperil pištolo

V vseh primerih so storilci v hišo prišli pod pretvezo. Eden je pozvonil pri vratih, največkrat je bila to mladoletnica, spravil vse pajdaše v hišo, potem pa so se spravili na delo. Prvi rop so izvedli v Gorici pri Šmartnem novembra lani. V tem primeru se je oškodovanec, dečkov oče, ki je bil prav tako v hiši, roparjem uprl, eden izmed obtoženih pa ga je takoj udaril s pištolo. Deček je vse gledal in v strahu za svojega očeta roparjem pokazal, kje imajo spravljen denar. To jim še ni bilo dovolj, dečku, ki je bil zvezan z lepilnim trakom, je eden izmed roparjev na glavo nastavil celo pištolo, jo repetiral, deček pa je potem povedal, kje je trezor in tudi številko trezorja. Odnesli so 28.500 evrov.

Streljali v psičko, proti otroški sobi

V ropu na Lavi pri Celju so roparji, ko je stanovalec odprl vrata, planili nanj, žrtev zvlekli v dnevno sobo, jo zvezali z lepilnim trakom, morala je ležati obrnjena proti tlom.

Najbrutalnejši pa je bil rop v Veliki Pirešici. Mladoletnica je pozvonila na vratih, s pretvezo spravila vse obtožene v hišo, kjer so bili trije mladoletni otroci, najstarejši je štel 12 let, najmlajši je bil še dojenček. Tam so storilci tudi streljali v psičko, pa tudi proti otroški sobi. Iz hiše so po izsiljevanjih, grožnjah in pretepanju odnesli okoli 50.000 evrov. Iz hiše v velenjskih Škalah pa so storilci odnesli za skoraj 11.000 evrov. 

Za tovrstna kazniva dejanja je zagrožena kazen do 15 let zapora.

Bobo
Vsaj štiri roparje bo sodišče poslalo na hladno.