Usodno prečenje snežišča

Izkušeni alpinist omahnil pod vrhom Mangarta

G.G.
19. 11. 2018, 11.06
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 11.11
Deli članek:

48-letni Italijan iz dežele Furlanija – Julijska Krajina je prvi pričel s prečenjem snežišča tristo metro pod Mangartom.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Skupina treh primerno opremljenih italijanskih planincev si je včeraj v zahtevnih razmerah za cilj izbrala 2679 metrov visoko goro v Julijskih Alpah. Po Slovenski poti so se začeli vzpenjati okoli 8.30. Uspešno so prišli do snežišča kakšnih 300 metrov pod vrhom Mangarta. Gre za zahteven del, ki ni zavarovan z jeklenico in klini. Prvi se je na pot podal 48-letni planinec. Kljub temu, da je pri prečenju snežišča uporabljal dereze in cepin, mu je na polovici zdrsnilo. Padel je na hrbet in drsel po snežišču, trčil v skale, se še naprej kotalil po strmem skalnatem pobočju in hudo poškodovan obležal v manjši globeli nad previsom.

Do poškodovanega alpinista se je spustil eden od njegovih kolegov. Bilo je že prepozno. 48-letnik je bil mrtev.

S PU Nova Gorica so sporočili, da helikopter zaradi močnega vetra in megle ni mogel poleteti do kraja nesreče. Tja so okoli 14. ure prispeli člani gorske reševalne službe iz Bovca in na klasičen način preminulega italijanskega planinca prenesli do Mangartskega sedla, zatem pa v Tolmin.