Poplačilo dolga

Miladin si je denar sposodil za sinovo poroko, preostalo mu je samo eno

Janja Ambrožič / Dolenjski list
17. 11. 2018, 20.46
Posodobljeno: 17. 11. 2018, 21.21
Deli članek:

Prevoz ilegalcev je hudo kaznivo dejanje, ki izkorišča stisko ljudi. Srba sta jih v kombi strpala 31, a je njihov prevoz ustavila policija.

J.A.
Miladin Miladinovic

Konec julija so črnomaljski policisti na cesti med Vinico in Bojanci ustavili voznika osebnega avtomobila avstrijskih registrskih oznak in takoj za njim še voznika kombija ljubljanskih registrskih oznak, ki sta tihotapila kar 31 ilegalcev – državljane Pakistana, Afganistana in Indije. Tihotapca sta se znašla v priporu, v teh dneh pa sta stopila pred novomeško sodnico Mojco Hode. Svoje dejanje sta obžalovala.

Šestinpetdesetletni Srb Miladin Miladinović je tistega dne vozil avtomobil, 52-letni Branislav Zarić, ki je bil rojen na Hrvaškem, živi pa v Srbiji, je bil za volanom kombija. Njuna naloga je bila, da prebežnike pobereta v Beli krajini in jih prepeljeta v Italijo. Vsak od njih je za pot plačal 3000 ali 4000 evrov.

PU Novo mesto
V tovornem prostoru kombija se je gnetlo 31 ljudi.

Potreboval denar za sinovo poroko

»Žal mi je za to. Ker se je septembra poročil sin, sem potreboval denar. Izposodil sem si 7000 evrov in ta, ki sem mu bil dolžan, je rekel, da mu denar lahko vrnem tako, da prepeljem tujce. Že prej me je nekajkrat nagovarjal, da bi svoj dolg oddelal na ta način, in večkrat sem odklonil, na koncu, ko sem videl, da denarja ne bom mogel vrniti, sem storil, kar je predlagal,« je povedal Miladinović. Med drugim je dejal, da je ločen, ima štiri otroke, eden je še mladoleten, poleg tega sta z bivšo ženo skrbnika 10-letne vnukinje, ki jo je zapustila njuna hči.

Obsojen trikrat

Priznal je, da so ga v Srbiji v zadnjih 18 letih že trikrat obsodili. Domneva, da zato, ker ni hotel sodelovati v vojni. Enkrat so ga spoznali za krivega zaradi neupravičene posesti orožja. »Čeprav pri meni niso našli nobenega orožja, niti enega naboja.« V drugih dveh primerih je šlo za zlorabo plačilne kartice in zlorabo položaja. »Priznam, da sem storil napake pri vodenju podjetja, a oškodovancev ni bilo, nobene škode nisem povzročil. Vse kazni sem moral prestati do zadnjega dne.« Iz zapora je prišel eno leto prej, kot so ga z ilegalci dobili v Beli krajini. Tožilka Andrejka Dvornik je na predobravnavnem naroku zanj predlagala eno leto in pol zapora, 3000 evrov denarne kazni in izgon iz države za pet let.

J.A.
Branislav Zarić

Sramuje se

Zarić, ki naj bi za prevoz ilegalcev dobil 500 ali 600 evrov, je dejal: »Obžalujem, kar sem storil. Prvič je bilo, da sem naredil kaj takega, sramujem se. Imam zdravstvene težave, saj sem pred dvema letoma preživel možgansko kap. To sem storil zaradi svojih treh otrok. Zdaj, ko sem v priporu, so otroci in žena, ki je tudi bolna, pri njenih starših.« Tožilka je zanj, ker še nikoli ni bil kaznovan, predlagala nekoliko nižjo kazen, eno leto in tri mesece zapora, denarno kazen 2500 evrov in izgon iz države za pet let.

Izkoriščajo stisko ljudi

Sodnica je obtožencema izrekla nekoliko milejši kazni, kot je predlagala tožilka, Miladinoviću eno leto zapora in 1500 evrov denarne kazni, Zariću pa osem mesecev zapora in 1000 evrov denarne kazni, seveda obema tudi izgon iz države.

V obrazložitvi sodbe je izpostavila, da različne organizirane združbe izkoriščajo željo ali nesrečo migrantov, ki odidejo na pot v želji po boljšem življenju. »Gre za hudo kaznivo dejanje, ker se na ta način izkorišča stiska ljudi. V kombi sta strpala 31 migrantov,« je med drugim poudarila Hodetova in dodala, da se sodna praksa za primere tovrstnih kaznivih dejanj še oblikuje.