Tragičen konec

FOTO: Iskali so ga tisoči, a 12-letnemu Danteju ni bilo pomoči

S.R.
12. 11. 2018, 12.42
Posodobljeno: 12. 11. 2018, 12.52
Deli članek:

Izginotje malega Danteja je seglo v srca celotne države. Švedska je od petka zavita v žalost.

Twitter/lisa nadj
Tako so se od 12-letnika z downovim sindromom poslovili v domačem mestu.

12-letni deček iz švedskega mesta Falkenberg se je prejšnji torek odpravil na sprehod s svojim psom. Pes se je vrnil domov, za Dantejem, otrokom z downovim sindromom, pa se je izgubila vsaka sled. Začela se je obsežna iskalna akcija, v kateri je sodelovalo več tisoč ljudi, vključno s policisti, vojaki, reševalci in številnimi prostovoljci.

Polisen Falkenberg och Hylte
Dante je odšel in se ni vrnil, v petek so našli njegovo truplo.

V petek je bilo iskanja nenadoma konec, ko so policisti v bližini elektrarne našli Dantejevo truplo. »Naše misli so z vsemi stanovalci v soseski, njegovo družino in njegovimi prijatelji,« je na večerni tiskovni konferenci zbranim srce parajočo novico sporočil policijski načelnik Christer Bartholdsson. Truplo 12-letnika so policisti našli v v reki Ätran, ki teže skozi mesto. Občane Falkenberga, ki šteje približno 20.000 duš, dejstvo, da je v iskalni akciji sodelovalo tako veliko število ljudi, navdaja z upanjem, a po najdbi trupla vsi po vrsti poročajo o praznini, ki jo zaradi ubogega Danteja čutijo v srcih.

Po dveh dneh žalovanja, ko so mesto preplavile prižgane sveče, so se danes v šolske klopi vrnili tudi otroci, šole pa so jim zaradi vsega vrveža okoli Dantejevega izginotja in končne tragedije zagotovile tudi strokovno pomoč. Z minuto molka so se Danteja v soboto spomnili tudi v drugih švedskih mestih. Policisti na kraju najdbe trupla sicer niso zaznali znakov kaznivega dejanja, več pa bo pokazala obdukcija, a vse kaže, da je bila Dantejeva smrt posledica tragične nesreče.