Streljanje v Krčevini pri Vurberku

Janko branil sina, streljal in pristal na sodišču

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
11. 11. 2018, 14.28
Posodobljeno: 11. 11. 2018, 14.28
Deli članek:

Na ptujskem okrožnem sodišču se je s predobravnavnim narokom začelo sojenje 52-letnemu Janku Tomiću iz Krčevine pri Vurberku.

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
Tomića obtožnica bremeni kaznivega dejanja uboja, poskusa ubojev in poškodovanja tuje stvari.

Tomić je maja letos streljal na napadalce, ki so si omislili nasilni nočni obisk pri njegovem sinu Žanu. Četverica mladeničev je na dvorišču Tomićevih v Krčevini sredi noči tolkla po avtomobilu, prerezali so pnevmatike, nasilno so poskusili vstopiti v hišo, brcali v vrata, grozili z nožem … Janko Tomić je poskusil sina pred napadalci zaščititi. Uporabil je pištolo ter dva izmed nasilnih napadalcev zadel. Eden izmed njiju, 29-letni Žan Kreslin, je zaradi poškodb na kraju dogodka umrl, drugi je bil ranjen.

Napadalce obsodili

Trojica napadalcev je po streljanju s kraja pobegnila, policisti so jih izsledili v Dupleku. Poškodovanega Kristijana Pfajferja so oskrbeli v UKC Maribor, druga dva napadalca (Saša Vidoviča in Ena Mlakarja) so priprli. Že tri tedne po dogodku je sodišče zoper trojico izreklo obsodilne sodbe in zaporne kazni od enega leta do 20 mesecev. Pfajfer in Mlakar sta sporazum o priznanju krivde sklenila s tožilstvom, Vidovič je krivdo priznal na predobravnavnem naroku.

Gabrijel Toplak
Do streljanja je prišlo v naselju Krčevina pri Vurbergu.

Neskladja v zdravniški dokumentaciji

Zaradi streljanja na napadalce se bo prihodnje mesece pred sodiščem zagovarjal 52-letni Janko Tomić. Krivde za očitana mu kazniva dejanja ne priznava. Pred sodiščem in očitki iz obtožnice ga bosta zagovarjala odvetnika Stanka Firm Gavez in Darjan Lampič.

Višja državna tožilka Diana Šeruga Sagadin je na predobravnavnem naroku predlagala dopolnitev izvedeniškega mnenja balistične stroke. Odvetnica Firm Gavezova je poudarila, naj se na Policijski postaji Maribor I preveri, kolikokrat so Tomićevi (obdolženi, partnerica in sin) prijavili grožnje in kako je policija v zvezi s tem ukrepala. Predlagala je še vključitev izvedencev okulistične stroke (obdolženi slabo vidi in nosi očala, vidljivost je bila ponoči slaba, streljal je brez očal, in tako je vprašanje, kaj in kako daleč je sploh videl) ter strokovnjaka za duševno zdravje zaradi strahu, ki ga je obdolženi doživljal med napadom. Obramba predlaga ogled na terenu in rekonstrukcijo dogodka ter zaslišanje zdravnika iz UKC Maribor, ki je oskrbel poškodovanega Pfajferja. Menda naj bi bila v zdravniški dokumentaciji neskladja – o mestu, kam naj bi naboj poškodovanega zadel: ali v hrbet ali v sprednji del telesa.

Bodo napravili rekonstrukcijo dogodka?

Tožilka Šeruga Sagadinova je izvajanju večine predlaganih dokazov obrambe nasprotovala. Med drugim rekonstrukciji dogodka, ker je lokacija dogajanja obdelana v videu oziroma 3D-materialu, ki so ga izdelali kriminalisti, postavitvi in menjavi izvedencev, zaslišanju zdravnika …

Obramba je vztrajala pri nujnosti rekonstrukcije pa tudi izdelave vseh predlaganih izvedenskih mnenj. »Obdolženi ni streljal ne iz objestnosti ne naklepno. Niti pred tem dogodkom ni streljal, pri svoji starosti je nekaznovan,« je dejanje Tomića pred sodiščem opravičevala njegova zagovornica. Odvetnik Lampič je pripomnil, da bo iz videoizdelka oziroma simulacije dogodka, ki so jo izdelali kriminalisti, težko oceniti razmere na terenu, zlasti vidljivost.