Tihotapci

V citroenu sedem, v mazdi devet migrantov

G.G.
9. 11. 2018, 14.58
Posodobljeno: 9. 11. 2018, 15.05
Deli članek:

Število nezakonitih prehodov državne meje se je na območju Policijske uprave Koper v letošnjem letu močno povečalo.

Profimedia
Osem ljudi v Citroen C5? Možno. (Fotografija je simbolična)

»Letos smo na našem območju obravnavali že 3439 ilegalnih migrantov, lani v enakem obdobju pa 885,« je zgovoren podatek koprske policije. Prijeli so tudi večje število organizatorjev nezakonitih prehodov. 80 so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, odrejenih priporov pa je bilo 72.

Izpostavimo nedavna primera, ki sta se zgodila v noči na četrtek.

Pri Kozini so policisti ustavljali osebni avto znamke Citroen C5 s francoskimi registrskimi številkami. Voznik je pospešeno zapeljal proti avtocesti. Na izvozu za Senožeče je voznik zapeljal s ceste in avto se je prevrnil na streho. Nič čudnega, da ni zvozil ovinka, saj je bilo v avtu nagnetenih osem oseb (trije so bili v prtljažniku). Vsi so se lažje poškodovali. Izkazalo se je, da je za volanom sedel 19-letni državljan Pakistana, ki prebiva v Franciji, prevažal pa je sedem rojakov, ki so slovensko-hrvaško mejo prestopili nezakonito. Pajdaš je bil tudi njegov 25-letni sopotnik. Za oba je preiskovalni sodnik odredil pripor. Migranti so za celotno pot v EU plačali od 3500 do 7000 evrov na osebo.

Dobro uro prej so sežanski policisti opazili sumljivo Mazdo 5 britanskih registrskih oznak. V njej se je gnetlo devet nezakonitih migrantov, državljanov Iran, ki so pešačili do Jelšan, nato pa sta jih pobrala voznik in njegov sopotnik. 39-letni voznik in njegov 22-letni »soorganizator« na sopotnikovem sedežu sta končala v priporu.