Afera Hypo

Zaradi vojnega dobičkarstva Ivo Sanader obsojen na zaporno kazen

T.L.
22. 10. 2018, 13.29
Posodobljeno: 22. 10. 2018, 15.20
Deli članek:

V pogajanjih se je s Hypo banko dogovoril, da mu plačajo pet odstotkov od dogovorjenega zneska, je ob razsodbi dejala sodnica.

Reuters
Ivo Sander

Bivšega hrvaškega premiera in predsednika HDZ Iva Sanaderja je sodnica v ponovljenem sojenju v aferi Hypo spoznala za krivega in ga nepravnomočno obsodila na dve leti in šest mesecev zapora, v državni proračun pa mora vrniti 3,6 milijona kun oziroma slabega pol milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. V kazen se šteje tudi čas, ki ga je preživel v priporu, Sanader mora poravnati tudi stroške postopka v višini dobrih 1500 evrov. 

Sanaderju so očitali vojno dobičkarstvo, sodnica Jasna Galešić pa je dejala, da gre za precedenčno sodbo, saj je to prva tovrstna sodba na Hrvaškem.

Reuters
Ivo Sanader na sodišču.

Sanaderja so spoznali krivega, da se je v času domovinske vojne med leti 1994 in 1995, v času visoke inflacije, ko je vlada težko pridobila finančna sredstva bank za zadolževanje, v pogajanjih s Hypo banko glede posojila za hrvaško zunanje ministrstvo dogovoril, da mu za protiuslugo Hypo banka izplača 5 odstotkov od dogovorjenega zneska - kar je znašalo sedem milijonov šilingov. Ta denar mu je banka tudi nakazala 4. januarja 1995, je dejala sodnica.

Sicer pa je Sanader dočakal ob 14. uri še izrek sodbe v zadevi Hep Dioki, v kateri je bil obtožen malverzacij pri prodaji elektrike tega javnega podjetja. V tej zadevi ga je sodnica oprostila, sodba pa še ni pravnomočna.