Bivšega hrvaškega premiera in predsednika HDZ Iva Sanaderja je sodnica v ponovljenem sojenju v aferi Hypo spoznala za krivega in ga nepravnomočno obsodila na dve leti in šest mesecev zapora, v državni proračun pa mora vrniti 3,6 milijona kun oziroma slabega pol milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. V kazen se šteje tudi čas, ki ga je preživel v priporu, Sanader mora poravnati tudi stroške postopka v višini dobrih 1500 evrov. 

Sanaderju so očitali vojno dobičkarstvo, sodnica Jasna Galešić pa je dejala, da gre za precedenčno sodbo, saj je to prva tovrstna sodba na Hrvaškem.

ivo sanader_obsodba
Reuters
Ivo Sanader na sodišču.

Sanaderja so spoznali krivega, da se je v času domovinske vojne med leti 1994 in 1995, v času visoke inflacije, ko je vlada težko pridobila finančna sredstva bank za zadolževanje, v pogajanjih s Hypo banko glede posojila za hrvaško zunanje ministrstvo dogovoril, da mu za protiuslugo Hypo banka izplača 5 odstotkov od dogovorjenega zneska - kar je znašalo sedem milijonov šilingov. Ta denar mu je banka tudi nakazala 4. januarja 1995, je dejala sodnica.

Sicer pa je Sanader dočakal ob 14. uri še izrek sodbe v zadevi Hep Dioki, v kateri je bil obtožen malverzacij pri prodaji elektrike tega javnega podjetja. V tej zadevi ga je sodnica oprostila, sodba pa še ni pravnomočna.