Kriminalna združba

Po več kot dveh letih sta lahko odkorakala domov

Gabrijel Toplak
22. 10. 2018, 20.45
Deli članek:

Sodišče je »prisluhnilo« odvetnikoma in dvema obtoženima odpravilo pripor.

Gabrijel Toplak
Obtoženi naj bi dobičkonosno poslovali prek spletne trgovine www.synthetiQ.org.

Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje osmerici, ki naj bi bila po prepričanju specializiranega državnega tožilstva vpletena v kriminalno združbo. Več let naj bi namreč vodili dobičkonosno mednarodno spletno trgovino, glavna akterja, domnevno Dejan Žnidarič iz Maribora in Tadej Savec iz Lenarta v Slovenskih goricah, pa naj bi s preprodajo več kot pol tone sintetičnih drog zaslužila nekaj manj kot milijon evrov. Mariborski kriminalisti so jim v sodelovanju z avstrijskimi kolegi prišli na sled pred nekaj več kot dvema letoma. Po aretacijah je četverica pristala v priporu.

Prikrivali so sledljivost

Prvoobtožena, tako piše v obtožnici, naj bi snovi kupovala na debelo na Nizozemskem in Madžarskem ter posle izvajala prek podjetij, ki so bila registrirana v davčnih oazah. Žnidarič in Savec, ki naj bi jima pomagali tudi Tihomir Rugani, Kazimir Veliki, Matjaž Družovec, Jaka Vigele, Radomir Draško in Bojan Vukić, naj bi z dobljenim denarjem kupovala nepremičnine, sledljivost denarja pa poskušala prikriti z nakazovanjem na več bančnih računov. Najbolj priljubljena sintetična droga v »njihovi ponudbi« je bila 3-MMC, ki je znana pod imenom sladoled.

A je na zadnji sodni obravnavi prišlo do nenavadnega preobrata, saj je sodišče dvema obtoženima odpravilo pripor. Kot je za Novice Svet24 povedal Viktor Osim, ki zagovarja Kazimirja Velikega, si je že dlje časa prizadeval, da bi sodišče njegovemu klientu odpravilo pripor, v katerem je že dve leti in pol, a mu ni uspelo. »Tokrat sem spet opozoril na načelo sorazmernosti, čemur je, povsem razumljivo, tožilstvo nasprotovalo, a je sodišče vseeno upoštevalo moj predlog in Velikemu odpravilo pripor. To pomeni, da četudi bi bil obsojen, je predvidena kazen v takšnih časovnih okvirjih, kot sta jo že preživela v priporu. Ta pa se tako šteje v izrečeno kazen,« je razložil Osim in dodal, da je sodišče odpravilo pripor tudi Tihomirju Ruganiju.