SODNE SAGE

Janša o odsluženih prostitutkah, Krkovič zahteva odškodnino

S.S.
22. 10. 2018, 09.15
Posodobljeno: 22. 10. 2018, 09.17
Deli članek:

Prvaka SDS pričakujejo na celjskem okrožnem sodišču, nekdanjega brigadirja Antona Krkoviča na Tavčarjevi v Ljubljani, bliža se tudi sodni epilog v primeru Radan.

Bobo
Na predobravnavnem naroku aprila lani je Janša tožbo označil za absurdno.

Na Okrožnem sodišču v Celju se bo jutri začelo sojenje predsedniku stranke SDS Janezu Janši zaradi očitkov o razžalitvi.

Zaradi žaljivega tvita sta ga ovadili novinarka Televizije Slovenija Eugenija Carl ter urednica televizije Mojca Šetinc Pašek. Janša je v objavi na družbenem omrežju Twitter marca 2016 zapisal: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.« Na predobravnavnem naroku aprila lani je Janša tožbo označil za absurdno in izrazil presenečenje nad tem, kako hitro je stekel sodni postopek zoper njega.

Po odškodnino zaradi Patrie

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je za jutri razpisana obravnava v tožbi upokojenega brigadirja in nekdanjega poveljnika specialne brigade Moris Antona Krkoviča zoper državo zaradi neupravičenega prestajanja zaporne kazni v zadevi Patria. Tožnik zahteva 600 tisoč evrov odškodnine kot povračilo škode zaradi »neupravičenega in nezakonito vodenega kazenskega postopka, nezakonitega obtožnega predloga in kazenske obsodbe« ter neutemeljenega odvzema prostosti v trajanju 294 dni. Državno pravobranilstvo mu je v predhodnem postopku ponudilo dobrih 35 tisoč evrov, vendar ponudbe ni sprejel.

Streljal na sinovega napadalca

Na ptujskem sodišču bo v četrtek prvič pred sodnike stopil Janko Tomić, ki se bo lahko izjasnil glede očitkov o krivdi za uboj maja letos. Takrat je združba štirih napadalcev v Krčevini pri Vurbergu na domu napadla njegovega sina Žana Tomića. Janko Tomić je sprva napadalce poskušal odgnati s pištolo, s katero je streljal v zrak. Ko ti niso odnehali, pa je enega zadel, tako da je ta pozneje umrl. Preostala trojica je medtem na sodišču že priznala kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje stvari ter bila obsojena na kazen od leta do leta in osem mesecev zapora.