Še ko je vstajal, se je drl 'tuči, tuči'

Pogojna obsodba za udeležbo v »gostilniškem pretepu«

Gabrijel Toplak
21. 10. 2018, 07.45
Deli članek:

Po mnenju sodišča ni šlo za silobran, zato kazen opozorilne narave.

Gabrijel Toplak
Bian Štampar še vedno zatrjuje, da je bil on napaden in da se je samo branil.

»Sodba je nepoštena. Izgubil sem zaupanje v pravno državo. Meni je grozil, ne jaz njemu,« je včeraj po izreku kazni dejal Bian Štampar, ki ga je obtožnica bremenila kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe. Sodišču mu je izreklo 10 mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let in ga opravičilo plačila sodnih stroškov.

LAHKO BI TUDI BRCAL

Tožilstvo je Štamparju očitalo, da je pred enim od gostinskih lokalov na Pobrežju 29. junija 2016 oškodovanca Boruta Hribarja večkrat udaril s pestjo v obraz, da je ta padel. Pozneje naj bi se ga lotil še z brcami. Hribar, ki ni opravičil svojega izostanka na prejšnji obravnavi in ga je sodišče kaznovalo s 300 evri, se je tokrat pokesal in sodniku odvrnil: »Spregledal sem datum. Ni bilo namerno.« Njegova zagovornica Milena Prelog je dodala: »Za izostanek se je opravičil, zato sodišče prosiva, da mu izrečeno kazen odpiše.«

V nadaljevanju je Hribar dejal, da se je želel z obtoženim le pogovoriti, a ker si ni dal ničesar dopovedati, je prišlo do pretepa. »Lastnik lokala me je prosil, da stopim do njega in ga pospremim ven. Vsega se ne spomnim, saj se je vse skupaj hitro zgodilo. Naenkrat sem bil na hrbtu. Udarce sem prejemal v glavo in predel reber. Glede na poškodbe sem zaključil, da me je tudi brcal,« je razložil oškodovanec.

RAZLIČNI ZGODBI

Obtoženi je ves čas zmajeval z glavo in dejal, da to ni res, zato je sodnik zanju odredil soočenje. »Bili smo skupaj v družbi in začel si groziti tudi drugim. Želel sem pomiriti situacijo, zato sem te povabil ven. Tam si me napadel,« je zatrjeval Hribar. Obtoženi se ni strinjal. »Odvlekel me je ven. Priznam, da sem ga tam nekajkrat udaril, ampak sem bil izzvan. Še ko je vstajal, se mi je drl 'tuči, tuči',« se je branil.

Oškodovanca je tudi zanimalo, zakaj je pozneje pobegnil, če ni bil napadalec. »Za nama je prišla tvoja družba, v kateri je bilo več fantov. Vedel sem, da me bodo premlatili, če ne bom pobegnil,« je odgovoril.