Maltretirana

Mati je morala bežati pred nasilnim sinom

Janja Ambrožič, Dolenjski list
20. 10. 2018, 07.50
Posodobljeno: 20. 10. 2018, 09.13
Deli članek:

Težko je verjeti, kaj vse ljudje počnejo za vrati svojih domov. Pa to ne samo v filmih ali daleč stran od nas. To je tudi slovenska realnost.

J.A.
Viktor Kos je najprej vse zanikal, potem pa očitana kazniva dejanja, priznal.

V Trsteniku pri Šentrupertu je 35-letni Viktor Kos mamo več let zmerjal, poniževal, razbijal je po hiši in vpil, dokler mu ni dala denarja. Tudi za drogo.

Z njo je dalj časa grdo ravnal, zaklepal jo je, ji jemal telefon. Med drugim jo je enkrat zaprl v shrambo in vanjo puhal dim marihuane, pri čemer jo je spraševal, ali je zadeta. Ko so mu že izrekli prepoved približevanja, je aprila letos prišel domov.

Ni bil pri sebi

Zgodil se je nov incident – Viktor je mater zaklenil v hišo, ključ pa odbil tako, da ni mogla odkleniti vrat. Vseeno se ji je uspelo rešiti skozi okno. Takrat je morala posredovati policija, ki je razgrajaškega sina obvladala šele s plinskim razpršilcem.

Sta
Zavod za prestajanje kazni na Dobu, kjer bo Kos do leta 2021.

Odpeljan je bil na oddelek za forenzično psihiatrijo v Mariboru, kjer so ga začeli zdraviti, saj trpi za disocialno osebnostno motnjo in bipolarno motnjo z epizodami manije. Izvedenka psihiatrične stroke prof. dr. Martina Žmuc Tomori je ocenila, da je njegovo ravnanje oziroma obnašanje posledica bistveno zmanjšane prištevnosti, zato je priporočila, da se mu izreče ukrep zdravljenja na prostosti, kjer bo lahko hodil tudi na delovno terapijo.

Vse priznal

Kos sicer sprva krivde za nasilje v družini in preprečitev uradnega dejanja ni priznal, a pred kratkim, ko je novomeška sodnica Melita Perko k osnovni obtožnici pridružila še eno, v kateri mu je očitanih še sedem kaznivih dejanj (napadi na uradno osebo, lahke telesne poškodbe, kršitev nedotakljivosti stanovanja in rop), je obrnil ploščo. Vse je priznal. Tudi očitke iz glavne obtožnice.

Tudi iz pridružene obtožnice je izhajalo, da je očitana kazniva dejanja storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Šlo je za bizarne stvari: policistom je grozil, da bo »zminiral policijsko postajo«, »da bo pred policijsko postajo pripeljal tono kokaina in narkomane iz Ljubljane«, samovoljno je vstopil tudi v stanovanje občana in mu skozi okno zmetal stvari, nekoga je s palico udaril po nogi, rop pa je izvedel tako, da je prišel v trgovino na Mirni in prodajalki na blagajni pokazal nož ter zahteval eno škatlico cigaret.

Krepita stike

Njegova zagovornica Tatjana Ahlin je v zaključnih besedah izpostavila, da je med zdravljenjem spoznal, da je v preteklosti zaradi uživanja alkohola in drog počel stvari, ki jih ne bi smel. »Prišel je do zaključka, da to ne pelje nikamor in da želi živeti normalno življenje. Upošteval bo navodila zdravnika. Z mamo je navezal pristne stike, skoraj dnevno se slišita.«

Dreamstime
Kos je prišel do zaključka, da njegovo obnašanje in ravnanja ne peljejo nikamor.

Tožilka je glede na mnenje izvedenke, ki nadaljevanja zdravljenja na forenzični psihiatriji ni ocenila kot primernega, in težo kaznivih dejanj predlagala štiri leta zapora in ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti.

Komaj čaka Dob

Sodnica je za vsa kazniva dejanja izrekla enotno kazen tri leta zapora, pri čemer se upošteva čas že prestane kazni v priporu od aprila. »Obveznega psihiatričnega zdravljenja se ne izreče,« je še dodala. Pozneje je v obrazložitvi sodbe pojasnila, da ni podlage, da bi poleg zapora izrekla še varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, kar pa ne pomeni, da v okviru zavoda za prestajanje kazni tega ni mogoče izvajati.

Na koncu je bil Kos vidno zadovoljen. »Bom lahko v zaporu na Dobu? Tam me bo mama lahko obiskovala, saj živi 500 metrov stran. V Maribor ni mogla priti. Rad bi šel čim prej na Dob.«