Izgubljeno življenje

Prvi priznal v primeru brutalne množične tepežke v Mariboru

Gabrijel Toplak
9. 10. 2018, 20.30
Deli članek:

Četudi je tožilstvo za obtoženega v primeru priznanja predlagalo sedem mesecev zapora, se je tožilka strinjala z dosojeno kaznijo.

Gabrijel Toplak
Koroška cesta, kjer sta se sprli, kasneje pa stepli skupini iz Celja in Maribora, je bila naslednji dan polna preiskovalcev.

Mediasped
Danijel Polše: Izgubil je prijatelja, pravi, in zato ima še zdaj psihične težave.

Potem ko je okrožna državna tožilka Mateja Artenjak okrajni sodnici Karmen Krajnc povedala, da bo za Danijela Polšeta v zameno za priznanje krivde za nasilništvo, ki je bilo izvršeno v skupini, predlagala sedemmesečno zaporno kazen, je pred sodnico stopil obtoženi in krivdo priznal. Šestintridesetletnik je namreč eden od sedmerice obtoženih, ki so se po prepričanju tožilstva 7. januarja letos zgodaj zjutraj na Koroški cesti v Mariboru, v bližini nočnega lokala tik ob mariborski tržnici, zapletli v množični pretep. Iz tega pretepa pa so v bolnišnico hudo ranjenega odpeljali 25-letnega Maria Krnjića iz Maribora, ki je tri dni kasneje umrl.

Upoštevali čas pridržanja in pripora

Polše je sodnici po priznanju krivde omenil, da bi želel dosojeno kazen odslužiti z delom v družbeno korist, in se pokesal. »Obžalujem, kar se je tistega jutra zgodilo. Želel sem samo pomagati in pretresen sem, da sem izgubil prijatelja. Po tem dogodku imam še zdaj psihične težave,« je poudaril.

Po prepričanju policije in tožilstva naj bi Maria Krnjića zabodel Vlado Bodiroža, ki pravi, da je šlo za samoobrambo, saj je bil tudi sam zaboden.

Njegovemu predlogu, da bi delal v družbeno korist, sta »prisluhnili« tožilka in sodnica. Slednja mu je izrekla 408 ur dela v družbeno korist, ki jih mora oddelati v roku dveh let. V obrazložitvi sodbe je Krajnčeva še dejala, da je pri odmeri števila ur dela v splošno korist med drugim upoštevala, da je bil od 17. do 23. januarja letos najprej v pridržanju, nato pa še v priporu.

Peterica zanikala krivdo

Predobravnavni narok, kot smo poročali, je bil sicer razpisan že pred slabima dvema tednoma, a so takrat 29-letni Matej Grenko, 32-letna Zoran Žilarević in Darko Radović, 33-letni Sergej Mirjanić ter 45-letni Goran Mlakar krivdo za nasilništvo zanikali. Petintridesetletni Davor Hrgić je odsotnost zaradi zdravstvenih težav pisno opravičil, Polše pa je sodišče prosil za preložitev naroka, saj se je prej želel s tožilstvom pogoditi o kazni.