Sodne sage

Na sodišče Časar, Krapec in Strehovec

S.S.
8. 10. 2018, 21.00
Deli članek:

V tem tednu se obeta več odmevnejših sojenj, med drugim zoper Roberta Časarja, nekdanjega prvega moža RRA Mura Danila Krapca, direktorja Zavoda za družino in kulturo življenja Tadeja Strehovca …

Bobo
Nekdanji prvi mož Luke Koper Robert Časar

Na Okrožnem sodišču v Kopru se bo v četrtek začelo sojenje nekdanjemu prvemu možu Luke Koper Robertu Časarju ter nekdanji vodji razvojne investicijske službe v Luki Ireni Andrejašič Troha.

Tožilstvo jima očita, da sta podjetju Grafist pridobila za več kot 1,5 milijona evrov premoženjske koristi z najemom in kasneje z gradnjo deponije za skladiščenje avtomobilov. Časar sicer prestaja zaporno kazen v zadevi Orleška gmajna, na predobravnavnem naroku v tej zadevi maja letos pa krivde ni priznal. Koprsko tožilstvo mu očita, da je pred desetimi leti, v letih 2007 in 2008, zagrešil nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja, Andrejašič Trohi pa tožilstvo očita pomoč pri zlorabi položaja.

STA
Nekdanji prvi mož RRA Mura Danilo Krapec

Krapec očitkov ne priznava

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti se bo v sredo začela glavna obravnava zoper nekdanjega direktorja Regionalne razvojne agencije (RRA) Mura Danila Krapca. Tožilstvo Krapcu očita tri kazniva dejanja: oškodovanje javnih sredstev, pri čemer gre za garancijski shemi za Pomurje (GSP) 1 in 2 ter sredstva Phare, preslepitev pri pridobitvi posojila pri NLB ter zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker naj bi si protipravno izplačal spremenljivi del plače za uspešnost. Krapec je na predobravnavnem naroku zavrnil ponudbo tožilstva za priznanje krivde.

STA
Direktor Zavoda za družino in kulturo življenja Tadej Strehovec

O seznamu »abortivnega lobija«

Prav tako v sredo na ljubljanskem okrajnem sodišču pričakujejo direktorja Zavoda za družino in kulturo življenja Tadeja Strehovca, in sicer zaradi očitkov spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na spletnem portal 24kul.si. Ovadbo je zoper zavod in direktorja leta 2016 vložila skupina aktivistov zaradi prispevka Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov. Na seznam pripadnikov »abortivnega lobija« so na 24kul.si uvrstili 165 podpisanih pod pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk, s katero so ti februarja protestirali zaradi celodnevnih shodov (molitev) pripadnikov zavoda Božji otroci pred ginekološko kliniko v Ljubljani.