Nevarna vožnja

Po avtocesti vozil v nasprotno smer, namesto zapora bo delal v splošno korist

Janja Ambrožič / Dolenjski list
3. 10. 2018, 19.30
Deli članek:

Decembra lani se je na avtocesti pri Trebnjem zgodila prometna nesreča, ker je 50-letni Milko Oravec, sicer državljan Srbije, ki začasno živi v Trebnjem, s svojim pasatom po avtocesti vozil v nasprotno smer.

Janja Amrožič, Dolenjski list
Milko Oravec z odvetnikom.

Takrat je Policijska uprava Novo mesto poročala, da je voznik 22. decembra 2017 nekaj pred 23. uro zapeljal na avtocesto in začel voziti v napačno smer proti Ljubljani: »Po približno 500 metrih je vanj trčil voznik avtomobila iz Makedonije, ki je z družino potoval proti Obrežju. Oba voznika sta se v trku poškodovala, v bolnišnico pa so odpeljali tudi sopotnike iz makedonskega vozila, voznikovo soprogo z dvema mladoletnima otrokoma, ki pa k sreči niso bili poškodovani. Odrejeni preizkus alkoholiziranosti je pri povzročitelju pokazal 0,83 mg/l alkohola v izdihanem zraku.« Vozniško dovoljenje so mu policisti zasegli, prav tako avtomobil. Zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu so ga tudi kazensko ovadili.

Priznal krivdo

Tožilka Vesna Fink je te dni med predstavitvijo obtožnice za kaznivo dejanje nevarne vožnje med drugim povedala, da je imel voznik iz Makedonije poškodovano prsnico in golenico, potnika v njegovem vozilu pa sta utrpela lažje poškodbe. Konec avgusta je Oravec s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in se dogovoril za kazen leto dni zapora, ki se nadomesti s 730 urami dela v splošno korist (opraviti jih mora v dveh letih). Doletela ga je še stranska kazen – prepoved vožnje motornih vozil kategorije B za 10 mesecev, pri čemer so všteli tudi čas začasnega odvzema vozniškega dovoljenja od 22. decembra lani.

Oravec, ki je v Slovenijo prišel zato, da lahko preživlja družino v Srbiji, se je prvič v življenju znašel na sodišču, nikoli še ni naredil nobenega prekrška. 

Imel je naporen teden

Oravec, ki je v Slovenijo prišel zato, da lahko preživlja družino v Srbiji, se je prvič v življenju znašel na sodišču, nikoli še ni naredil nobenega prekrška. »Žal mi je, rad bi se opravičil tem ljudem. Tega nisem mogel narediti osebno, ker jih nisem več videl,« je rekel sodnici Betki Šimc. Ta je pri izreku kazni sledila sporazumu, ni pa upoštevala predloga njegovega odvetnika Jurija Grosa, da bi ga oprostila stroškov postopka. Kasneje je Oravec povedal, da je usodnega večera naredil veliko napako, ko je po napornem tednu pil alkohol. »Hotel sem prespati na črpalki, vendar mi niso dovolili, in potem sem zapeljal na avtocesto v nasprotno smer. Če bi vedel, kaj se bo zgodilo, tega nikoli ne bi naredil. Še dobro, da ni bilo smrtnih žrtev.«